Odanost u praksi
60

Dodikove ruske niti: Sjećanje na epizodu odlikovanja Zahara Prilepina, pisca koji ratuje u Ukrajini

S. H.
Dodik je Prilepina odlikovao 2018. godine (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Dodik je Prilepina odlikovao 2018. godine (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Mnogo je primjera rusofilije Milorada Dodika zbog čega ga se često svrstava među najodanije ruske igrače na Balkanu. A lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je više puta praktično to dokazao.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i odgovora Zapada vrijedi podsjetiti se kako je Dodik u godinama iza nas održavao veze i odlikovao Ruse koji su čak u Ukrajini bili veoma aktivni, čak i ratovali. Jedan od njih je i pisac Zahar Prilepin, kojem su sigurnosne službe BiH prije skoro četiri godine zabranile ulazak u zemlju pod obrazloženjem da je prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Upravo je Dodik odlikovao Prilepina u augustu 2018. godine Ordenom Njegoša prvog reda zbog, kako je navedeno priznatog rada i zasluga u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa Rusije i Republike Srpske.

Ko je Zahar Prilepin?

Radi se o čovjeku koji je izuzetno aktivan sudionik na strani ruskih separatista u regiji Donjeck protiv vlasti u Ukrajini. On je bivši pripadnik posebnih snaga ruske policije s iskustvom ratovanja u Čečeniji od 1996. do 1999. godine. Nakon toga postao je član Narodne boljševičke stranke Rusije, a tokom februara 2017. godine bio je član dobrovoljačke jedinice ruskih separatista koja se borila u Donjecku.

Kada su sigurnosne agencije zabranile ulazak Prilepinu u BiH u ljeto 2018. Dodik ga je srčano branio uz poruku da se radi o antiruskoj histeriji.

Prilepin je i sada itekako aktivan na istoku Ukrajine gdje koordinira rad u humanitarnom i vojnom smislu. To je nedavno potvrdio i sam Prilepin diveći se ruskoj akciji u Ukrajini.

A koliko je Prilepin vezan za rat u Ukrajini potvrđuje i pismo ukrajinskih umjetnika koji su pozvali na bojkot ruske kulture.

Naime, sedam ukrajinskih filmskih radnika u zajedničkom pismu poziva svijet da Rusiji nametnu neku vrstu sankcija iz oblasti kulture. U tom pismu jasno ističu ulogu Zahara Prilepina.

"Popularni ruski pisac Zahar Prilepin, veteran rata u Čečeniji i dalje putuje tenkovima po ukrajinskom istoku i u svojim knjigama piše kako je Ukrajincima prstima stiskao oči", navode između ostalog u pismu.

Upravo je ovog književnika i aktivnog ruskog agitatora odlikovao Milorad Dodik, čime nedvosmisleno potvrđuje da nije samo simpatizer ruske politike, već je duboko infiltriran u različite sfere ruskog utjecaja.

Osim Prilepina Dodik je drugovao s još jednim Rusom koji je na crnim listama SAD-a i EU, a to je Konstantin Malofeev. Riječ je o ruskom oligarhu koji je direktno finansirao ruske separatiste u Ukrajini, a s kojim se i Dodik sastajao. U maju 2018. godine državne sigurnosne službe BiH i Malofeevu su zabranile ulazak u našu zemlju.