{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dodikove izjave su neutemeljene i zlonamjerne"

F
4.10.2009. u 13:27
0
0
"Dodikove izjave su neutemeljene i zlonamjerne"
0
"Dodikove izjave su neutemeljene i zlonamjerne"
Islamska zajednica odlučno odbacuje kao potpuno neutemeljene i zlonamjerne izjave Milorada Dodika, navedeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta, a u povodu izjave premijera RS-a 1. oktobra u Mostaru o navodnoj političkoj ulozi IZBiH.
Islamska zajednica u saopćenju ukazuje na nesumnjive destruktivne posljedice takvih izjava za život i sigurnost bošnjačkih povratnika u entitetu iz kojeg dolazi Dodik.

"Možda bi se takve izjave mogle i shvatiti kao zabavljanje publike da muslimani na ovim prostorima nemaju tragično iskustvo s posljedicama antiislamske histerije i satanizacije njihove vjere i institucija koju su u prošlosti vodili određeni srpski nacionalistički i politički krugovi", istaknuto je.

Islamska zajednica se više puta jasno izjasnila za dosljednu primjenu najviših standarda poštivanja ljudskih prava, općeprihvaćene demokratske društvene i političke vrijednosti, vladavinu pravednih zakona i euroatlanske integracije.

"Cijenimo jedinstvo političkih predstavnika Bošnjaka oko temeljnih principa, kao što su neupitnost države Bosne i Hercegovine i ravnopravnost svih njenih građana i naroda.

IZ ne vjeruje u totalitarizam, jednoumlje i ideološku isključivost te zato odlučno odbacuje svako nastojanje da se Bošnjaci prikažu stadom kojem treba samo jedan lider, jedna partija i jedno mišljenje.

Islamskoj zajednici je neprihvatljivo nametanje uvjerenja da bošnjački narod ne zna šta hoće i da nema čvrstih unutarnjih kohezivnih elemenata. Bošnjaci jasno znaju koji su njihovi interesi", kaže se u saopćenju.

"Nećemo se miješati u državne poslove, što je obaveza i odgovornost onih koji su stekli izborno povjerenje naroda. Međutim, izražavanje mišljenja i stava, pozitivnog ili negativnog, o određenim pojavama i procesima u društvu je pravo i patriotska obaveza svakog odgovornog građanina i organizacije", rečeno je i istaknuto da će nastaviti štititi interese i prava muslimana, zalagati se za moralne vrijednosti u društvu, društvenu jednakost i socijalnu pravdu.

"Sve drugo su prljave insinuacije i konstrukcije kojima smeta sloboda IZ, njeno pravo da javno iznosi svoje stavove i ponos Bošnjaka, unatoč genocidnom scenariju i iskustvu od kojega se još uvijek oporavljaju i nastoje zaliječiti duboke rane agresije i zločina protiv čovječnosti", stoji u saopćenju.

U saopćenju se podsjeća kako je Milorad Dodik kazao u Mostaru da je "politička scena kod Bošnjaka potpuno decentralizirana i nema homogenog stava oko pitanja koja su važna za dijalog koji se odvija između konstitutivnih naroda u BiH, a podijeljenost političke sfere kod Bošnjaka dovodi do toga da zbog njihove unutarnje borbe ne može doći do artikulacije zajedničkog stava".

"Mi možemo razgovarati s predstavnicima SDA i Stranke za BiH. Međutim, mislim kako nije realno za očekivati da razgovaramo s Islamskom vjerskom zajednicom, a znamo da je ona glavni faktor kod Bošnjaka kada je riječ o politici", kazao je Dodik tom prilikom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: