Iako je odbijen zahtjev
125

Dodikova odbrana ponovo traži izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Advokat Goran Bubić koji zastupa predsjednika RS-a Milorada Dodika potvrdio je da je Sudu BiH dostavljen zahtjev za izuzeće sutkinje Suda BiH Јasmine Ćosić Dedović.

Ovaj zahtjev je upućen iako je početkom mjeseca na Općoj sjednici Suda BiH donesena jednoglasna odluka da se odbije zahtjev advokata predsjednika RS-a Milorada Dodika o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić Dedović.

Bubić je sada izjavio da je razlog za traženje izuzeća razumna sumnja u nepristrasnost postupajućeg sudije.

"Razlog je i to što optužnica nije vraćena zbog nedostatka zakonskih elemenata optužnice, već zbog instruisanja Tužilaštva kako da popravi prvobitnu optužnicu", kaže Bubić.

Bubić smatra da sudija može vratiti optužnicu zbog nedostajućih zakonskih elemenata, ali ne može da navodi Tužilaštvo kako da sačini opis optužnice u pogledu radnji izvršenja, kao ni u pogledu oblika saučesništva što je, kaže, urađeno u ovom slučaju od strane postupajuće sudije.

Bubić je naveo i da se u aktu koji je sudija Ćosić Dedović dostavila tužilaštvu prejudicira odluka tužilaštva.

"Sudija tu nije zadržala neutralan stav i jednak odnos prema obje stranke u postupku, dakle jednak odnos i prema Tužilaštvu i prema optuženima", dodao je Bubić.

U suštini riječ je o istom zakonskom osnovu, ali različitom razlogu, a zakon dopušta ponovo podnošenje zahtjeva, ali ne iz ranijeg razloga već nekog drugog.