SDS
0

"Dodikova izjava je 'bacanje prašine u oči' javnosti"

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je danas da je, izjava predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika da je entitetski budžet do sada izvršen s 95 posto u odnosu na plan, te da je registrovana deflacija od 0,3 posto, "najobičnije bacanje prašine u oči javnosti i, nažalost, dokaz da je ova vlada nesposobna da se na odgovoran način suoči s narastajućom krizom“.

Deflacija od 0,3 posto nije pokazatelj boljitka, nego produkt ozbiljne ekonomske krize, upozorava SDS.

"Jer, pad cijena u ovom slučaju posljedica je pada kupovne moći stanovništva. Gotovo 10.000 osoba koje su se u posljednja tri mjeseca prijavile na Zavod za zapošljavanje iz radnog odnosa, svakodnevni štrajkovi, gotovo nepostojanje investicionih ulaganja, surovi su demantiji neutemeljenog optimizma koji pokušava da širi Vlada RS-a“, ističe ova stranka u današnjem saopćenju.

Ona poziva Vladu RS-a da, ukoliko joj cilj nisu socijalni nemiri, hitno pokrene ciklus investicionih aktivnosti jer općine s razvojnim budžetima imaju ozbiljnih problema s njihovim punjenjem usljed izostanka zainteresovanosti investitora zbog opće ekonomske krize.

"Stoga, najavljeno plasiranje 200 miliona KM iz Investiciono-razvojne banke RS-a po odobrenim projektima nije dovoljno za pokretanje ozbiljnih investicionih ciklusa. Također, neophodno je ozbiljnije putem Investiciono-razvojne banke pokrenuti kreditne linije za jedinice lokalne samouprave i liberalizovati propise za klasično kreditno zaduženje opština, koji su do sada služili za šikaniranje partijski nepodobnih opština, kako bi usljed izostanka ulaganja investitora opštine mogle samostalno pokrenuti investicione projekte“, smatra SDS.

Izražava i spremnost da zajedno s Vladom radi na prevazilaženju krize jer siromaštvo u koje "tone običan narod nije pitanje za ubiranje političkih poena, već problem na kojem sve snage društva treba da rade zajedno“.

Zato, još jednom pozivaju Vladu RS-a da dobronamjerno shvati ove sugestije i uhvati se ukoštac s problemima, umjesto što "uludo sije lažni optimizam i ubjeđuje građane kako im je dobro, dok oni ostaju bez posla ili, u boljem slučaju, s platama koje kasne“.