Politički manevar
26

Dodikov veto iz rukava: Dvaput odbio njemačkog ambasadora, a sada namjerno ide na poraz u NSRS-u

D. Bezdrob
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dva puta je odbio dati agreman novom ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu. Sada Dodik razmišlja da povuče vitalni nacionalni interes i da pitanje prebaci u Narodnu skupštinu RS-a gdje već odavno nema dvotrećinsku većinu i on to zna.
Tako bi vjerovatno Narodna skupština RS-a odbila Dodikov veto na odluku za davanje agremana budućem njemačkom ambasadoru u našoj državi što bi u suštini značilo Dodikov poraz na ovom pitanju.

No, Dodik bi na sebi svojstven način manipulisanjem činjenica sve opet predstavio kao lični trijumf jer je dva puta rekao "ne" u Predsjedništvu BiH, ali da su na kraju odlučili "oni tamo izdajnici" u entitetskoj skupštini i druga dva člana Predsjedništva BiH. Tako bi izbjegao novu oštru reakciju Berlina i eventualne sankcije.

O čemu se radi? Dodik odavno nema potrebnu dvotrećinsku većinu u NSRS, ali uprkos tome kada mu odgovara proglašava određena pitanja štetnim po vitalni nacionalni interes - pretpostavljajući epilog.

Već danas je najavio da će u naredna tri dana odlučiti da li će na agreman njemačkog ambasadora uložiti veto, odnosno pokrenuti vitalni nacionalni interes nakon što su Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali "za".

Tako poslanici Narodne skupštine RS-a već tri puta nisu podržali Dodikov veto, a posljednji put je odbijen kada je bio protiv pokretanja postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije.

Dodik bi ovim manevrom izbjegao konkretniju reakciju Berlina i eventualne sankcije o kojima se već dugo vremena govori, a svojoj biračkoj bazi bi mogao pričati nove bajke o svojim političkim pobjedama u Sarajevu. Za to vrijeme, Narodna skupština RS-a bi odradila ono za šta Dodik nije imao hrabrosti u Predsjedništvu BiH jer je on protiv, kako kaže, "njemačke okupacije".

Također, ovim bi olakšao i posao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji bi se mogao naći pod berlinskim pritiskom zbog (ne)djela njegovog miljenika iz Banje Luke, a na kojeg ima direktan utjecaj.