BiH
0

Dodikov SNSD uselio u zgradu bivšeg župnog ureda u Doboju

FENA
Nije nepoznato da su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata oduzimale imovinu, napose Katoličkoj crkvi. No, malo koje mjesto se može usporediti sa Dobojom, i po količini oduzete imovine i načinu na koji je to urađeno.

Naime, Katoličkoj crkvi u Doboju je oko same crkve oduzeto oko 6000 m2 zemljišta, te dvije zgrade, tvrdi Katolička tiskovna agencija (KTA).

KTA navodi da je oduzeta zgrada Hrvatskog katoličkog doma, vlasništvo župe Doboj, koju ona nije gotovo ni koristila. Zgrada je napravljena pred sam rat, te su je najprije uzurpirale ustaše i Nijemci, a potom komunističke vlasti. U njoj je sada muzej. Oduzeto je još 25 000 četvronih metara zemljišta koje nije uz crkvu, nego u dobojskom naselju Miljkovac. No, najokrutnije je, kako navodi KTA, oduzeta župna kuća. Uz toliku zgradu, poslijeratni dobojski župnici bili su prisiljeni tražiti stanove, a neki od njih su stanovali i u sakristiji i crkvenom tornju.

Kako je bilo očito da stvari glede oduzete imovine idu nagore, potkraj šezdesetih napravljena je nova zgrada župnog ureda iznad same crkve. Na oduzetoj crkvenoj zemlji nicale su javne i privatne zgrade, putovi, a na onoj u Miljkovcu napravljena je vojarna.

Pred kraj prošle godine dobojski župnik vlč. Josip Senjak uputio je pismo načelniku općine i predsjedniku skupštine, Petroviću i Suljkanoviću. Pismo je bilo načelno, kako bi vlasti bili upoznate što je oduzeto Crkvi i kako bi s tim računali u daljnjim planovima.

Pisani odgovor na taj dopis nije stigao, ali je u razgovoru s načelnikom općine u proljeće ove godine župniku rečeno kako općina nema nikakve kompetencije ni nad zgradama ni nad zemljom.

U vrijeme pisma načelniku i predsjedniku skupštine, kao i u vrijeme spomenutog razgovora zgrada župnog ureda bila je prazna. (Koristilo je ministarstvo obrane i bivše i ove države, a jedno vrijeme u njoj je bio i Sud za prekršaje). Samo nekoliko dana nakon spomenutog razgovora, Ministarstvo obrane BiH zgradu župnog ureda proglašava neperspektivnom nekretninom i ona prelazi na upravljanje Vladi RS. Vlada zgradu daje općini na korištenje, a općina je daje u zakup stranci predsjednika Vlade, SNSD-u.

Nakon početka radova na zgradi, dobojski župnik se, kako navodi KTA, ponovno obraća na razne adrese: Predsjedniku Vlade RS Dodiku, ministru obrane BiH Selmi Cikotiću, Davoru Čordašu, potpredsjedniku RS, načelniku općine Doboj i mnogim drugima. Nuđeno je kompromisno rješenje. Najprije je stigao odgovor od Cikotića.

Iako prijašnju vojarnu sadašnje ministarstvo obrane kani zadržati, iako se ta cijela vojarna nalazi na oduzetoj crkvenoj zemlji, KTA prenosi da je ministar napisao, da "Ministarstvo obrane BIH ne raspolaže sa predmetnim nekretninama, te nije nadležno za rješavanje njihova statusa".

Odgovor iz Vlade RS je stigao tek nakon ponovne urgencije Župnog ureda, i to iz Ministarstva kulture, koje za rješavanje problema upućuje na općinske vlasti. U međuvremenu, SNSD je uselio u zgradu bivšeg župnog ureda u Doboju, tvrdi KTA.

Ovih dana ponovno je iz Župnog ureda poslano nekoliko pisama na razne adrese, jer, kako je za KTA kazao dobojski župnik, ne žele i ne mogu odustati od borbe za svoje, ma koliko ona bila teška i na momente neizgledna.