Potpuno očekivano
0

Dodikov savjetnik počeo s mantrom: Ko ne podrži veto, podržao je Džaferovića i Komšića

D. Be.
Radovan Kovačević, savjetnik Milorada Dodika, portparol SNSD-a i kandidat za Parlament BiH, uoči početka posebne sjednice Narodne skupštine RS-a započeo je, kako se i očekivalo, s dobro poznatom mantrom u trenucima kada treba opravdati određenu radnju koja ne ide u prilog njegovom šefu.
On kaže da će oni koji danas ne podrže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa RS-a podržati članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i, kako je rekao, gaženje Republike Srpske i njenih prava u BiH.

To je, kako se i očekivalo, smjer u kojem će danas i narednih dana ići Dodikove pristaše. Njegov veto neće imati dvotrećinsku podršku u NSRS, što i priželjkuje, što će značiti da će njemački ambasador dobiti agreman u BiH. Dodik će izbjeći novu međunarodnu sramotu, ali će svojoj biračkoj bazi sve predstaviti kao veliki patriotski uspjeh. Davno isproban i viđen recept.

Njegov savjetnik Radovan Kovačević također smatra da bi poslanici u NSRS trebalo da podrže odluku člana Predsjedništva BiH Milrada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

On je pozvao Berlin da razgovara s RS-om.

Kovačević naglašava da Republika Srpska želi da Njemačka čuje njene stavove i argumentaciju.

"Do sada su u Njemačkoj razgovarali o nama, mi ih sada pozivamo da razgovaraju sa nama i saslušaju naše argumente i stavove. Naša argumentacija nije destruktivna, već potpuno jasna i jedina koja BiH daje mogućnost opstanka", rekao je Kovačević.

Milorad Dodik je rekao da opozicija najavom da ugrožavanje entitetskog interesa na ovom pitanju neće podržati, pokazuje podaničku politiku ili nerazumijevanje trenutne političke situacije.

"Bez glasova opozicije agreman novom njemačkom ambasadoru ne može biti uskraćen, važno je da narod vidi ko to želi, a ko je protiv toga", rekao je Dodik.