Odbacuje tvrdnje
1.3k

Dodikov savjetnik: Ikona je bila u vlasništvu porodice iz Banje Luke, a vrijedi 100-200 eura

D. Be.
Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, smatra da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je riječ o ikoni poklonjenoj Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije.
"Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu", rekao je Kovačević gostujući na RTRS-u.

Kovačević dalje ističe da je tu i pitanje vrijednosti same ikone.

"Ikona naravno ima sentimentalnu vrijednost te vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost", istakao je.

Ono što je veoma bitno, navodi Kovačević, a što svako može da provjeri, jeste da je takve ikone lako moguće pronaći na internetu.

"Ima ih mnogo i njihova cijena se kreće od 100 do 200 eura", kaže Kovačević.

Navodi da su izvršili provjeru te kaže da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gdje, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

"Vjerujem da je javnosti poznato da postoji Interpolova baza od 1951. godine, dakle poslije Drugog svjetskog rata, kada je veliki broj umjetnina bio otuđen i za kojima je tragano. Postoji jedna baza koja je itekako detaljna i u njoj se nalaze hiljade artefakta BiH, ali naravno ove ikone tu nema", dodao je Kovačević.

Kovačević kaže da ona nije na bilo koji način nikada predstavljala kulturnu baštinu ili bilo šta drugo.

"Tako da je i to stvar koja je jako bitna. Ne radi se o bilo kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je namjera bila potpuno i jasno politička", rekao je Kovačević.

Podsjetimo da je Ukrajinsko ministarstvo kulture utvrdilo da se radi o ikoni s pečatom Odeske regionalne za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju i da je ikona vlasništvo Ukrajine.

Kako bi Interpol utvrdio o čemu se tačno radi i rasvijetlio slučaj, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije jučer je predalo Ambasadi BiH u Moskvi ukrajinsku ikonu iz 18. vijeka, što je potvrđeno u Rusiji.