Sraman komentar
949

Dodikov rasistički ispad: S muslimanima ne možemo imati zajedničke škole i udžbenike

G. M.
Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za rusku agenciju Tas iznio je niz skandaloznih teza. On je opravdavao rusku invaziju na Ukrajinu, te je poredio situaciju u Ukrajini i BiH.

Također je iznio sramotan, rasistički stav da RS "sa muslimanima" ne može imati zajedničke škole i udžbenike.

Na pitanje kakva je danas situacija o pitanju mogućeg referenduma o izlasku Republike Srpske iz BiH, Dodik je rekao da RS ostaje pri toj poziciji i da je još više nezadovoljna BiH, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak.

"Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je ‘specijalna operacija’ Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje - sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike", naveo je Dodik.

Uoči susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, Dodik je rekao da će to biti prilika da razgovaraju o konkretnim projektima u oblasti energetike i o tome "kako se ponašaju predstavnici Zapada".

"Što se tiče konkretnih projekata, mi bi bismo željeli da dobijemo dodatnu potvrdu da će u fokusu i prioritetu biti sve ekonomske aktivnosti vezane za rafineriju za preradu nafte i mazuta, gradnje gasovoda, gasnih elektrana. Naravno, mi ćemo čekati trenutak, i čim se on pojavi, počet ćemo rad na tim projektima", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska zahvalna Putinu za maksimalnu dosljednost u očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakavši da Rusija nikada od njega nije imala nikakve političke zahtjeve.

Republika Srpska, istakao je Dodik, želi da sa Rusijom proširi i kulturnu saradnju, navodeći da je u Banjoj Luci u toku izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog centra za koji se nada da će u bliskoj budućnosti biti završen, kao i da će predložiti Putinu da posjeti Banju Luku kada centar bude završen, prenijela je Srna.