{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dodika šovinizam neće spasiti odgovornosti za kriminal"

F
12.12.2008. u 12:24
0
11
"Dodika šovinizam neće spasiti odgovornosti za kriminal"
0
"Dodika šovinizam neće spasiti odgovornosti za kriminal"
Izjava Milorada Dodika kako je ''za RS neprihvatljivo da joj sude sudije muslimani'' nije ništa drugo već nastavak nacionalističke politike Radovana Karadžića, smatra Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.
- Nacionalizam i šovinizam SNSD-ove elite, koje Dodik više i ne pokušava sakriti, javnosti su već poznati i ne predstavljaju nikakvu novost. Međutim, ovoga puta se ne radi samo o nacionalizmu, jer Dodikova izjava ustvari pokazuje njegov strah od činjenice da će predaja dokumentacije Sudu BiH pomoći javnosti u rasvjetljavanju pljačke koju Dodik provodi zadnje tri godine. Stoga, svaki pokušaj zamjene teza neće proći jer na Sudu BiH se sudi isključivo kriminalcima, a ne bilo kojem narodu u BiH, kaže se u današnjem saopćenju iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

SDPBiH ističe da je današnja BiH i njene institucije, za razliku od 1992. godine kada je Karadžić krenuo u genocidni pohod, zaštićene Oružanim snagama BiH, a naša zemlja članica NATO partnerstva za mir.

- Stoga, njegove šovinističke izjave neće moći poslužiti kao uvertira za bilo kakve sukobe koji bi mu omogućili izbjegavanje odgovornosti zbog pljačke građana ove zemlje. Ovo je definitivno najgori mogući napad, ako izuzmemo oružanu pobunu, na temelje pravne države zbog čega nas posebno zabrinjava reakcija Visokog predstavnika tipa kako bi 'u svakoj standardnoj demokratiji takva izjava nekog političara značila kraj njegove političke karijere', smatra SDP BiH.

SDP i velika većina građana BiH od Miroslava Lajčaka očekuje da konačno umjesto filozofskih razmišljanja i politike paktiranja pokaže odlučnost u primjeni ovlaštenja koja proizilaze iz njegovog mandata.

- Građani BiH su dovoljno kažnjeni vladavinom aktuelne šestorke pa im ne treba dodatna kazna u liku visokog predstavnika koji se ponaša kao jedan od njih, navodi SDPBiH.

SDPBiH izražava punu podršku svim institucijama i medijima koji su krenuli u beskompromisni obračun s kriminalom i očekuje da i OHR podrži one koji pošteno i hrabro rade svoj posao vjerujući da bar evropski principi vladavine prava imaju zaštitu međunarodne zajednice u BiH.

- OHR mora konačno djelovati da bi se odbranila pravna država i da bi se onemogućilo da u budućnosti svaki bandit može rušiti pravosudni sistem ukoliko ima političku podršku. Na osnovu reakcije nadležnih institucija, narednih dana će postati jasno da li je posljednji šovinistički napad na pravni sistem BiH obilježio kraj političke karijere Milorada Dodika ili Miroslava Lajčaka, ističe se u saopćenju SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: