Palestinska ambasada u BiH
0

Dodika podsjećaju na 1.350 poginulih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinska ambasada u BiH saopćila je danas da je s dubokim žaljenjem primila vijest o pismu podrške premijera RS Milorada Dodika izraelskoj agresiji na palestinski narod u pojasu Gaze.

Ambasada podsjeća Dodika da je, prema preliminarnim podacima, kao posljedica ove agresije stradalo više od 1.350 osoba, od kojih su više od polovine djece, te da je povrijeđeno više od 5.500 osoba. Uništeno je više od 44.000 kuća i stambenih objekata, kao i infrastruktura u regiji gdje živi više od milion i po Palestinaca, dok je više od 140.000 njih protjerano.

Ambasada Palestine ističe da je cijeli svijet osudio ovaj zločin, uključujući vlade i lidere evropskih zemalja, koji su barem pozivali na hitni prekid vatre. To uključuje i BiH, čije je Predsjedništvo pozvalo na prekid vatre i pružanje materijalne pomoći.

  • Podsjećamo Dodika da je i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije također osudilo brutalni napad na Gazu i njene građane. Građani Srbije izrazili su neodobravanje agresije Izraela na goloruke Palestince u pojasu Gaze, navodi se u saopćenju palestinske ambasade u BiH.