BiH
0

Dodika ne zanimaju špekulacije "jedne grupe stranaca"

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ocijenio je kao špekulacije neke najave da se formira poseban tim Tužilaštva BiH koji bi trebalo da ispita, navodne, zloupotrebe prilikom izgradnje zgrade Vlade RS-a.

Kategoričan je da "nema osnova" za te aktivnosti jer da je bilo nepravilnosti to bi se saopćilo i ranije kada je plasirana informacija o navodnim zloupotrebama.

Naveo je još i da ga "odavno više ne interesuju takve špekulacije", bez obzira na to ko ih plasira.

Za Tužilaštvo BiH je rekao da i nije nadležno za slučaj izgradnje zgrade Vlade RS-a i da "je bio promašaj" i to što su prije godinu dana ispitivali cijeli slučaj.

Iza svega, vjeruje, stoji "jedna grupa stranaca, koja kreira i određuje dinamiku, pa nije ni slučjano što se sada ponovo reaktivira takva vrsta priče, bez dokaza, jer da ih im imaju već prije godinu dana bi podigli optužnicu".

Govoreći o zahtjevima u RS-u da se formira komisija za istraživanje zločina nad Srbima u Sarajevu, on je rekao da "nije siguran da će se u tome i uspjeti zbog opstrukcija u Federaciji BiH, ali to ne znači da će se prestati insistirati na tom pitanju".

Komentirajući posjetu delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) našoj zemlji, Dodik je dodao da će RS biti uključena u te razgovore prema predviđenoj dinamici i spremna je odgovoriti na sva postavljena pitanja i tražene informacije.

To će biti prilika, dodao je, da se izvrši uvid na koji je način poštovano ranije potpisano pismo namjere BiH s MMF-om i da se eventualno dogovore neki budući aranžmani.