BiH
0

Dodik želi nastavak Prudskog procesa

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas kako želi da se nastave razgovori u okviru „prudskog procesa“ te da RS dadne doprinos rješavanju pitanja iz evropskog partnerstva kako bi se ubrzao put BiH ka Evropi.

Ponovio je da, kada je u pitanju državna imovina, prihvata stav da BiH ima svoju imovinu koja će biti knjižena na državu, a ono što ti organi nisu ocijenili kao „perspektivnim“ treba da se knjiži na entitete, čime bi se to pitanje veoma brzo završilo.

U pogledu ustavnih promjena kazao je da je nemoguće da se vrati situacija oko „aprilskog pakreta“, a da je okviru „prudskog procesa“ definirano da treba formirati posebnu komisiju od predstavnika svih stranaka u parlamentu za rad na ustavnim promjenama.

Toj komisiji, koja će raditi na principima konsenzusa, dodao je Dodik, iznio bi se dogovor trojice stranačkih lidera iz Pruda kao jedan od realnih i racionalnih prijedloga, a dobrodošli su i svi drugi prijedlozi.

„To je način da se dođe do brzog rješenja“, kazao je Dodik nakon razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom Balkanskog fonda za demokratiju Ivanom Vejvodom i predstavnicima njemačkog Maršalovog fonda.

On je na pres-konferenciji izrazio spremnost i da se u izboru članova Predsjedništva izvrši izmjena koja govori o nacionalnom ekskluzivitetu tako što bi se ugradila odredba o izboru jednog člana tog zajedničkog tijela iz RS-a i dva iz FBiH.

Kada je u pitanju Dom naroda državnog parlamenta, spreman je da se ugradi odredba u Ustavu BiH koja bi govorila da se pored pet srpskih delegata iz RS-a izaberu još jedan ili dva pripadnika tog naroda iz FBiH, a isto tako i Hrvata i Bošnjaka iz RS-a, čime bi se omogućio izbor na čitavom prostoru BiH.

Podržao je i eventualno povećanje broja poslanika Predstavničkog doma, ali to ne bi smjelo, kaže, ugroziti balans koji se zove entitetsko glasanje.

Dodik je ocijenio da bi se prihvatanjem tih prijedloga veoma brzo završila ta faza izmjene državnog ustava, jer bi sve drugo što bi se tražilo predstavljalo problem.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik se pozvao i na ocjenu ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta kako je „gotovo nemoguće“ da BiH aplicira za kandidatsko članstvo u EU pod uvjetom da se zadržava Ured OHR-a, te naveo da je veoma zainteresiran da naša zemlja dođe do tog članstva.

On je rekao da ga „raduje“ ocjena EUFOR-a da je situacija u BiH stabilna i sigurna te da su „na taj način demantirane sve tvdnje kako se, navodno, u RS-u naoružavaju neka lovačka društva i da to treba da bude, navodno, prijetnja NATO-u na ovom prostoru“.

Predsjednik Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda kazao je da su u posjeti BiH kako bi se što bolje upoznali sa aktulenom situacijom te procijenio da bi sve zemlje regiona trebale poduzeti dodatne napore na putu u euroatlantske tokove, kao i da nema drugog puta nego da se što prije uključe u te tokove.

Vejvoda je dodao i da sve zemlje u regionu podjednako treba da prave korake ka Evropi, bez zaostajanja ili kretanja ispred neke od njih.

Istaknuo je da bi bilo dobro da sve zemlje u okruženju stupe u status bezvisnog režima što bi bila dobra poruka iz Evrope.