{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice o Izvještaju Komisije za Srebrenicu

F
FENA
19.7.2018. u 09:44
43
112
Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice o Izvještaju Komisije za Srebrenicu
43
Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice o Izvještaju Komisije za Srebrenicu
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatrana "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. Godine“.
Dodik je nedavno najavio da će tražiti da parlament tog bh. entiteta povuče, odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

Dodik tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

Nakon Dodikovog zahtjeva, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović sazvao je za ponedjeljak, 23. jula, sjednicu kolegijuma entitetskog parlamenta za utvrđivanje dnevnog reda i termina održavanja ove posebne sjednice.

Bošnjački političari su osudili Dodikovu inicijativu.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović je rekao da Milorad Dodik nema "tu gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici".

Naglasio je da "nije sraman izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna njegova inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: