{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Zatražićemo referendum!"

S
14.12.2009. u 18:18
0
151
Dodik: "Zatražićemo referendum!"
0
Dodik: "Zatražićemo referendum!"
Foto: Reuters
Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će Vlada RS zatražiti od Narodne skupštine RS da zakaže posebnu sjednicu u vezi današnjih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, te da će od parlamenta RS zatražiti da aktivira svoju raniju odluku o izjašnjavanju građana.
"Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i RS. Ovo nije nikakva destabilizacija, ali je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik novinarima nakon današnje vanredne sjednice Vlade.

On je istakao da je pravo u BiH visoki predstavnik svojim odlukama davno suspendovao.

Dodik kaže i da će Vlada narednih dana parlamentu, najverovatnije, predložiti da povuče svoju saglasnost za Visoki sudski i tužilački savjet.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao da Vlada ne prihvata nikakvo nametanje, posjetivši da je davno dala konstruktivne prijedoge kako izađi iz sporne situacije u BiH.

On je istakao da je iznenađen odlukom visokog predstavnika, iako je bilo naznaka kakva će biti.

"Veoma je čudno što je produžen mandat članu VSTS, jer je riječ o osobi koja ima dvojno državljanstvo", naveo je Selman.

Vlada RS je na vanrednoj sjednici donijela 27 pravno političkih zaključaka o posljednjim odlukama visokog predstavnika.

Međunarodni predstavnik Valentin Inzko donio je danas odluku o produženju mandata, na još tri godine, stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, uprkos oštrom protivljenju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Visoki predstavnik naglasio je da bi odlazak stranih sudija i tužilaca iz BiH u predmetima ratnih zločina u BiH ugrozio strategiju zatvaranja Haškog tribunala, što bi imalo za posljedicu ponovna svjedočenja žrtava rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: