{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Zatražićemo referendum!"

S
14.12.2009. u 18:18
0
151
Dodik: "Zatražićemo referendum!"
0
Dodik: "Zatražićemo referendum!"
Foto: Reuters
Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će Vlada RS zatražiti od Narodne skupštine RS da zakaže posebnu sjednicu u vezi današnjih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, te da će od parlamenta RS zatražiti da aktivira svoju raniju odluku o izjašnjavanju građana.
"Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i RS. Ovo nije nikakva destabilizacija, ali je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik novinarima nakon današnje vanredne sjednice Vlade.

On je istakao da je pravo u BiH visoki predstavnik svojim odlukama davno suspendovao.

Dodik kaže i da će Vlada narednih dana parlamentu, najverovatnije, predložiti da povuče svoju saglasnost za Visoki sudski i tužilački savjet.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao da Vlada ne prihvata nikakvo nametanje, posjetivši da je davno dala konstruktivne prijedoge kako izađi iz sporne situacije u BiH.

On je istakao da je iznenađen odlukom visokog predstavnika, iako je bilo naznaka kakva će biti.

"Veoma je čudno što je produžen mandat članu VSTS, jer je riječ o osobi koja ima dvojno državljanstvo", naveo je Selman.

Vlada RS je na vanrednoj sjednici donijela 27 pravno političkih zaključaka o posljednjim odlukama visokog predstavnika.

Međunarodni predstavnik Valentin Inzko donio je danas odluku o produženju mandata, na još tri godine, stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, uprkos oštrom protivljenju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Visoki predstavnik naglasio je da bi odlazak stranih sudija i tužilaca iz BiH u predmetima ratnih zločina u BiH ugrozio strategiju zatvaranja Haškog tribunala, što bi imalo za posljedicu ponovna svjedočenja žrtava rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: