{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik zamolio Vučića da ne zaboravi Republiku Srpsku

A
10.6.2014. u 15:04
1
86
Dodik zamolio Vučića da ne zaboravi Republiku Srpsku
1
Dodik zamolio Vučića da ne zaboravi Republiku Srpsku
Foto: Anadolija
U zgradi Vlade Srbije u Beogradu, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Nakon sastanka, u izjavi za novinare, Dodik je rekao da je tokom sastanka razgovarano o posljedicama poplava, saniranju, kao i o političkim pitanjima koja se prije svega tiču "razvoja situacije u BiH".

"Razmijenili smo informacije prije svega o štetama koje su nastale usljed katastrofalnih poplava i ovdje u Srbiji i u RS. Naravno da su one ogromne", rekao je Dodik navodeći da je bio u prilici da zamoli premijera Vučića za pomoć u saniranju posljedica u RS.

"Ja sam bio u prilici da zamolim premijera Vučića, da Vlada Srbije ne zaboravi RS i da pomogne jer Republika Srpska ne može da ostvari na međunarodnom planu sve ono što bi željela, da bi privukla pomoć, a BiH se pokazuje kao inertna u tom pogledu", kazao je Dodik.

Ono što je, tokom sastanka dogovoreno, kako je rekao Dodik je to da Vlada Srbije u Doboju i Bosanskom Šamcu adaptira objekte, koji su stradali u poplavama, a za to će se u narednom periodu izraditi i konkretan projekat.

Osim o situaciji izazvanoj poplavama, na sastanku je razgovarano i o političkim pitanjima, a prije svega o razvoju situacije u BiH, po tom pitanju.

"Činjenica je da u Bosni i Hercegovini nastavlja da se zadržava stanje u kojem su institucije BiH neefikasne u rješavanju mnogih pitanja, a razlog tome je bazičan odnos prema Dejtonu. Postoje snage koje žele reviziju i Dejtona i Ustava BiH i mi koji želimo da zadržimo prava stečena Dejtonskim sporazumom i Ustavom", naveo je Dodik.

Navodeći da je i ranije govorio o tome da je važno da se nakon nekoliko godina opet "prepoznaje uloga Srbije", koja je potpisnica Dejtona, a bila je isključena godinama iz onoga što je bilo važno za čitav region, Dodik je rekao da je od premijera Vučića čuo konstruktivan stav, a to je "poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta BiH i naravno Dejtonskog sporazuma i RS kao sastavni dio ustavnog poretka BiH".

"Moje lično mišljenje je da Bosna ima toliko problema i postaje svima jasno da je ona u značajnom dijelu neodrživa i ukoliko se ne vrati izvornim principima Dejtona, ona nema budućnost", iznio je svoj stav predsjednik Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: