{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik zamolio Vučića da ne zaboravi Republiku Srpsku

A
10.6.2014. u 15:04
1
86
Dodik zamolio Vučića da ne zaboravi Republiku Srpsku
1
Dodik zamolio Vučića da ne zaboravi Republiku Srpsku
Foto: Anadolija
U zgradi Vlade Srbije u Beogradu, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Nakon sastanka, u izjavi za novinare, Dodik je rekao da je tokom sastanka razgovarano o posljedicama poplava, saniranju, kao i o političkim pitanjima koja se prije svega tiču "razvoja situacije u BiH".

"Razmijenili smo informacije prije svega o štetama koje su nastale usljed katastrofalnih poplava i ovdje u Srbiji i u RS. Naravno da su one ogromne", rekao je Dodik navodeći da je bio u prilici da zamoli premijera Vučića za pomoć u saniranju posljedica u RS.

"Ja sam bio u prilici da zamolim premijera Vučića, da Vlada Srbije ne zaboravi RS i da pomogne jer Republika Srpska ne može da ostvari na međunarodnom planu sve ono što bi željela, da bi privukla pomoć, a BiH se pokazuje kao inertna u tom pogledu", kazao je Dodik.

Ono što je, tokom sastanka dogovoreno, kako je rekao Dodik je to da Vlada Srbije u Doboju i Bosanskom Šamcu adaptira objekte, koji su stradali u poplavama, a za to će se u narednom periodu izraditi i konkretan projekat.

Osim o situaciji izazvanoj poplavama, na sastanku je razgovarano i o političkim pitanjima, a prije svega o razvoju situacije u BiH, po tom pitanju.

"Činjenica je da u Bosni i Hercegovini nastavlja da se zadržava stanje u kojem su institucije BiH neefikasne u rješavanju mnogih pitanja, a razlog tome je bazičan odnos prema Dejtonu. Postoje snage koje žele reviziju i Dejtona i Ustava BiH i mi koji želimo da zadržimo prava stečena Dejtonskim sporazumom i Ustavom", naveo je Dodik.

Navodeći da je i ranije govorio o tome da je važno da se nakon nekoliko godina opet "prepoznaje uloga Srbije", koja je potpisnica Dejtona, a bila je isključena godinama iz onoga što je bilo važno za čitav region, Dodik je rekao da je od premijera Vučića čuo konstruktivan stav, a to je "poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta BiH i naravno Dejtonskog sporazuma i RS kao sastavni dio ustavnog poretka BiH".

"Moje lično mišljenje je da Bosna ima toliko problema i postaje svima jasno da je ona u značajnom dijelu neodrživa i ukoliko se ne vrati izvornim principima Dejtona, ona nema budućnost", iznio je svoj stav predsjednik Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: