{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Zakon o gasu BiH predstavlja neprihvatljivi prenos nadležnosti

F
25.2.2015. u 14:50
0
126
Dodik: Zakon o gasu BiH predstavlja neprihvatljivi prenos nadležnosti
0
Dodik: Zakon o gasu BiH predstavlja neprihvatljivi prenos nadležnosti
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Za predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika usvajanje zakona o gasu na nivou BiH predstavlja neprihvatljiv prenos nadležnosti, kojem će se suprotstaviti te najavljuje da neće dati saglasnost za gasovod Bosanski Brod – Zenica.
Dodik smatra da bi time RS bila dodatno zavisna o gasu iz nekih drugih zemalja.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da BiH "nema nikakvu nadležnost“ za energiju, a da će se RS suprotstavi donošenju zakona o gasu na državnom nivou.

Tvrdi da iza svega stoji namjera da "ruski gas ne dolazi u RS iz Srbije, nego iz Hrvatske“.

"To je ta priča o izgradnji gasovoda od Bosanskog Broda prema Zenici", ustvrdio je on.

Kaže da o tome govori i najavljeni dolazak direktora Energetske zajednice jugoistočne Evrope koji vjeruje u skupštinsku većinu u BiH koja će nakon osmogodišnjeg odbijanja RS-a donijeti zakon o gasu na nivou BiH.

Tvrdi da je jasno i da Evropa, koja je zaustavila projekt "Južni tok", želi to da uradi preko "Sjevernog toka" i tako učini region zavisnim u snabdijevanju gasom i ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom.

Najavljuje i da da će RS nastaviti da pokušava da se priključi na postojeći gasovod kod Zvornika, te da preko Bijeljine gradi gasovod prema Banjoj Luci, jer bi, tvrdi, priključenje na gasovod iz Hrvatske ili nekog drugog pravca bilo puno skuplje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: