RS
0

Dodik zadovoljan prijemom SNSD-a u Socijalističku internacionalu

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik zadovoljan je što je ta stranka primljena u punopravno članstvo Socijalističke internacionale i pored protivljenja Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i SDP-a Hrvatske.

"Žalim što su SDP BiH i Hrvatske bili protiv našeg članstva. Iako smo ranije imali određene oblike saradnje, ovo što se desilo unijelo je sasvim jedno drugo svijetlo u naše međusobne odnose“, naglasio je danas Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ponovivši da je SDPBiH vodila "sistematsku akciju u spriječavanju prijema SNSD-a u punopravno članstvo", Dodik je dodao da ga raduje činjenica da u tome ta stranka nije uspjela, jer je oko 148 partija Socijalističke internacionale podržalo prijem SNSD-a na Kongresu internacionale u ponedjeljak u Atini.

To je veliki uspjeh, rekao je Dodik navodeći da je stranka prešla dug i mukotrpan put gradeći svoju poziciju u toj međunarodnoj asocijaciji.

Najavio je da će u naredom periodu SNSD nastaviti da radi na realizaciji zajedničke politike koja se dogovara na nivou Internacionale i još aktivnije koristiti to članstvo kako bi prezentirala situaciju u RS-u i BiH.

Dodik je i ovom prilikom ponovio da je njegovao stranka favorit narednih lokalnih izbora.

"Očekujemo da ćemo dobiti vlast u više od pola opština u RS-u čime bi značajno rastao naš uticaj na lokalnom nivou“, zaključio je Dodik. SNSD vjeruje da će ponovo dobiti vlast u opštinama koje i trenutno vode njeni kadrovi.

Najavivši da će se ovih dana dana završiti i izvještaj o rezultatima stranke na vlasti u RS-u i BiH, Dodik je naveo da je SNSD bitno promijenio politički, ekonomski i socijalni status RS-a.

"Uspjeli smo vratiti dostojanstvo RS-u i njenim građanima“, zaključio je Dodik.

Odbacio je kao netačne tvrdnje da je SNSD postala stranka bogataša, te da je napustila liniju djelovanja lijevih partija.