BiH
0

Dodik za ukidanje Vojske BiH?

Sarajevo-x.com
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik predložio je da bude ukinuta vojska BiH, a država u cjelini demilitarizovana.

"Postojeće oružane snage samo služe da šaljemo vojnike negdje u inostranstvo, a vojni izdaci opterećuju budžet BiH sa više od 300 miliona eura godišnje koje bismo mogli da upotrijebimo za socijalne i razvojne svrhe" - rekao je Dodik, gostujući sinoć u debati fondacije "Fridrih Ebert" u Berlinu.

Prema Dodikovim riječima, garanciju stabilnosti BiH može dugoročno da pruži Sjevernoatlantski pakt.

"Sadašnja vojska BiH je karikatura, a i košta znatno više nego što su obećavali međunarodni savjetnici kada je pripremano objedinjavanje oružanih formacija Federacije BiH /FBiH/ i RS" - rekao je Dodik.

Naglašavajući da je BiH stabilna država, bez etničkog nasilja i da se priprema da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Dodik je rekao da poslije okončanja tog akta više nema potrebe da postoji visoki predstavnik koji upravlja državom.

"Ne možemo da prihvatimo da neko odlučuje u naše ime. Nismo politička nedonoščad" - istakao je Dodik i ocijenio da je sadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak intervencijama tokom prošle godine doveo BiH na ivicu haosa.

Predsjednik Vlade RS izjasnio se za to da demokratski izabrani predstavnici preuzmu svu odgovornost za upravljanje BiH.

"Neću da budem ikebana. Neću da budem podanik Miroslava Lajčaka. Svjestan sam svoje političke snage i institucionalne moći" - naveo je Dodik.

On je naglasio da RS ima stabilan budžet i milijardu dolara za razvoj, tako da joj nije potrebna nikakva destabilizacija.

"RS je nezaobilazan i trajan dio BiH. Ne želimo ništa drugo nego da budemo verfikovani kao dio BiH. Ona može da razgovara o ustavnim promjenama u BiH samo na bazi Dejtonskog sporazuma, a bilo kakva druga osnova može da otvori Pandorinu kutiju" - rekao je Dodik.

Dodik je nakon jučerašnjeg susreta sa Kurtom Bekom, predsjednikom Socijaldemokratske partije Njemačke i predsjednikom Vlade pokrajine Reinhald Pfalz u Berlinu, izrazio nadu da Bek razumije događaje u BiH i njenu poziciju, što je, kako je rekao, od velike važnost.

"Nadam se da će gospodin Bek, u okviru EU, podržati ubrzanu proceduru u vezi sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje mi računamo da će biti u martu", naglasio je Dodik, a prenosi RTRS.

Dodik je pozvao Beka da posjeti Republiku Srpsku.

Premijer RS otputovao je juče u radnu posjetu Berlinu, gdje se sastao i sa Kristofom Hojgenom, savjetnikom njemačkog kancelara Angele Merkel za spoljnu politiku.

Dodik je sinoć učestvovao u debati Fondacije "Fridrih Ebert", gdje je govorio o aktuelnoj situaciji u RS i BiH.