BiH
0

Dodik: Za dugoročnu stabilnost najbolja je demilitarizacija BiH

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ponovio je danas da je za BiH najbolje rješenje demilitarizacija i političko članstvo u evroatlantskim integracijama.

Dodik je naveo da to, ipak, ne zavisi od RS-a i njega, ali da smatra da je za BiH najbolje da se demilitarizira i ukine vojnu komponentu i da će insistirati na tome ukoliko naša zemlja želi dugoročnu stabilnost.

Naveo je i da on nije zadovoljan rješenjima u vezi s vojskom u BiH, bez obzira na "one kojima ona služi samo da pokazuju kako su, navodno, nešto uspjeli u toj reformi".

"Oružane snage BiH isključivo služe za popunjavanje međunarodnih vojnih misija i određeno paradiranje u BiH, a ono što treba svaka vojska da radi, da garantira stabilnost zemlje od stranog ugrožavanja, mislim da nema nikakvog kapaciteta", dodao je Dodik.

Vojska u BiH je, naveo je još, poslužila "nekim unitaristima u BiH kao dokaz stvaranja BiH kao države, a ne kao reformirane vojne strukture na zadovoljstvo svih".

Premijer RS-a Dodik je naveo i da očekuje usvajanje rezolucije koju su kopredsjedavajući Srpskog kluba prijatelja u američkom Kongresu (Serbian Caucus), kongresmenka Melisa Bin i kongresmen Den Barton predložili američkom Kongresu, a kojom se traži priznanje i ustavna zaštita RS-a.

"U zadnje dvije godine sarađujemo s jednom lobi grupom u Americi i imamo određene zahtjeve i nećemo prestati da koristimo naše mogućnosti da prestavimo RS u nekom drugom svjetlu i razbijemo sterotip da su Srbi loši momci", dodao je Dodik.

On je kazao da će veoma teško biti američkom Kongresu da ne iskaže podršku rezoluciji koja podržava Dejtonski mirovni sporazum.