{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Za dugoročnu stabilnost najbolja je demilitarizacija BiH

F
FENA
4.4.2008. u 16:05
0
0
Dodik: Za dugoročnu stabilnost najbolja je demilitarizacija BiH
0
Dodik: Za dugoročnu stabilnost najbolja je demilitarizacija BiH
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ponovio je danas da je za BiH najbolje rješenje demilitarizacija i političko članstvo u evroatlantskim integracijama.
Dodik je naveo da to, ipak, ne zavisi od RS-a i njega, ali da smatra da je za BiH najbolje da se demilitarizira i ukine vojnu komponentu i da će insistirati na tome ukoliko naša zemlja želi dugoročnu stabilnost.

Naveo je i da on nije zadovoljan rješenjima u vezi s vojskom u BiH, bez obzira na "one kojima ona služi samo da pokazuju kako su, navodno, nešto uspjeli u toj reformi".

"Oružane snage BiH isključivo služe za popunjavanje međunarodnih vojnih misija i određeno paradiranje u BiH, a ono što treba svaka vojska da radi, da garantira stabilnost zemlje od stranog ugrožavanja, mislim da nema nikakvog kapaciteta", dodao je Dodik.

Vojska u BiH je, naveo je još, poslužila "nekim unitaristima u BiH kao dokaz stvaranja BiH kao države, a ne kao reformirane vojne strukture na zadovoljstvo svih".

Premijer RS-a Dodik je naveo i da očekuje usvajanje rezolucije koju su kopredsjedavajući Srpskog kluba prijatelja u američkom Kongresu (Serbian Caucus), kongresmenka Melisa Bin i kongresmen Den Barton predložili američkom Kongresu, a kojom se traži priznanje i ustavna zaštita RS-a.

"U zadnje dvije godine sarađujemo s jednom lobi grupom u Americi i imamo određene zahtjeve i nećemo prestati da koristimo naše mogućnosti da prestavimo RS u nekom drugom svjetlu i razbijemo sterotip da su Srbi loši momci", dodao je Dodik.

On je kazao da će veoma teško biti američkom Kongresu da ne iskaže podršku rezoluciji koja podržava Dejtonski mirovni sporazum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: