BiH
0

Dodik: Visoki predstavnik u BiH treba okončati svoju misiju

FENA
Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik žestoko je kritizirao rad visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) tražeći da se njegova misija okonča.

Nakon što je visoki predstavnik Miroslav Lajčak zatražio da dodatno objasni pojedinosti dogovora o reformi policije u BiH, Dodik je u nedjelju, u razgovoru s novinarima austrijske novinske agencije APA izjavio: "Nemam namjeru ništa mu pojašnjavati."

APA je intervju s Dodikom objavila u ponedjeljak.

Lajčakov ured osim toga ne igra "nikakvu ulogu" u pogledu evropskih reformi, izjavio je Dodik, dodajući kako stoga Ured visokog predstavnika treba okončati svoju misiju.

Predsjednik vlade RS-a izjavio je u intervjuu kako mu "nikako ne ide u glavu" da Lajčak traži dodatna objašnjenja njegovoga dogovora s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem o reformi policije. Shvatio je, tvrdi, da se od političkih snaga u BiH traži da se u pitanju reforme policije dogovore oko minimuma, kako bi se omogućilo približavanje BiH Evropskoj uniji.

"To smo učinili u petak", naglasio je Dodik i dodao: "Očito je da međunarodna zajednica opet igra neku igru". Osim toga, on upozorava na "određeni broj stalno frustriranih političara", spominjući pritom bivšeg predsjednika vlade BiH Zlatka Lagumdžiju. Prema Dodikovim riječima, nije se ispunila Lagumdžijina nada da će međunarodna zajednica u BiH "sve smijeniti".

Problem reforme policije prema Dodikovim riječima nalazi se "u strukturama OHR-a". Međunarodna zajednica, smatra on, ustrajava isključivo na rješenjima što ih je sama zamislila.

"Ne dopuštaju da se primijene i afirmiraju domaća rješenja, nego pokušavaju provesti svoja", izjavio je Dodik.

U sporazumu o reformi policije predviđeno je da policijske strukture odgovaraju ustavnoj strukturi zemlje. "Dio te ustavne strukture je RS. Stoga RS treba imati svoj udio u policiji. I ja sam siguran da je to policija RS-a", naglasio je Dodik.

Po njegovim riječima, još je bivši povjerenik međunarodne zajednice Paddy Ashdown htio "podmetnuti" Evropskoj uniji i BiH reformu policije. "Sad se vidi da je EU zaglibila s reformom policije", i to stoga što je "Ashdown htio ostati zabilježen kao pozitivac".

"Ponašao se kao slon u staklarskoj radnji, kao onaj ko čini ono što mu padne na pamet, bez želje da BiH napreduje u smjeru EU-a", izjavio je Dodik.

Poručuje da svaki prekršaj ustava predstavlja destabilizaciju sistema u BiH. "Ako je neko destabilizirao sistem, onda to nije bio Haris Silajdžić ni neki drugi bosanski političar, nego Paddy Ashdown sa svojim bolesnim ambicijama da uspostavi nešto što nije realno", izjavio je Dodik.

APA je objavila da posjeduje informacije prema kojima upravo Ured visokog predstavnika troši najveći dio novčanog iznosa koji iz inozemstva dolazi u BiH. Sam visoki predstavnik mjesečno dobije "na ruke" 63.000 eura, tvrdi austrijska novinska agencija.

Na česte prijetnje da će biti smijenjen, Dodik je izjavio da ga to ni najmanje ne zanima. "To možete objesiti mačku o rep", poručio je, najavljujući da će u svakom slučaju ostati vjeran svojim stajalištima.

"Ovo što sad ovdje kod nas čine neki krugovi iz međunarodne zajednice nije se radilo ni u najcrnjem komunizmu. Moraju se naviknuti na to da postoje ljudi s dovoljno integriteta, ideja i karaktera", poručio je.

"Ne razumiju Bosnu i Hercegovinu. Dolaze sa znanjem koje su pokupili iz knjiga, pod utjecajem lobija, i pokušavaju nam nametnuti svojevrsnu pamet i standarde koji ne postoje... Možda smo mi na Balkanu nedovoljno obrazovani i nedovoljno civilizirani, ali na Balkanu ima ponosnih ljudi", izjavio je Dodik.