BiH
0

Dodik: Uvjeti kreditiranja kod Svjetske banke bit će nepovoljniji u narednom periodu

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora sa direktorom Svjetske banke za BiH Marcom Mantovanellijem, da je upoznat sa činjenicom da će ta banka sa dosadašnjih veoma povoljnih uvjeta kreditiranja u narednom periodu preći na nepovoljnije, odnosno da će ti uvjeti biti komercijalni.

Na sastanku u Banjoj Luci bilo je riječi i o mogućnostima pojednostavljivanja procedure vezano za odobravanje kredita kod Svjetske banke.

Dodik je na pres-konferenciji kazao da je danas ta procedura takva da i parlamenti entiteta i državni parlament moraju da odobre kredite Svjetske banke, te misli da postoji mogućnost da se to uprosti, jer predviđena procedura kod nas traje i do šest mjeseci, što umanjuje efekte koji bi se mogli postići bržim odobravanjem kredita.

Najavio je da će se 24. i 25. septembra održati sastanak predstavnika Svjetske banke i struktura vlasti u BiH kako bi se razgovaralo o nekim novim projektima i mogućnostima kreditiranja.

Precizirao je da je Vlada ukazala na neophodna ulaganja u sektoru elektroprivrede, infrastrukture, te za lokalni razvoj i podršku reformi penzionog sistema, korporativnom upravljanju, kao i za druge projekate kojima treba podrška Svjetske banke u okviru Razvojnog programa tog bh. entiteta.

Kada je u pitanju Razvojni program RS-a, koji bi trebalo da se realizira iz sredstava ostvarenih prodajom "Telekoma Srpske", entitetski premijer je kazao da bi se već u septembru trebala odobriti prva sredstva za projekte koji su podnijeti i prošli su predviđenu proceduru.

Ta sredstva, naveo je, neće se koristiti za pokrivanje ranijih dugovaranja, već samo za nove projekte koji podrazumijevaju i otvaranje novih radnih mjesta.

Dodik je priznao da u ovom trenutku nije zadovoljavajuća dinamika dostavljanja projekata koji bi trebalo da se realiziraju, te da je je očigledno da i općine i preduzeća ne dostavljaju sve što je potrebno za realizaciju projekata.