{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Uvjeti kreditiranja kod Svjetske banke bit će nepovoljniji u narednom periodu

F
4.9.2007. u 16:17
0
0
Dodik: Uvjeti kreditiranja kod Svjetske banke bit će nepovoljniji u narednom periodu
0
Dodik: Uvjeti kreditiranja kod Svjetske banke bit će nepovoljniji u narednom periodu
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora sa direktorom Svjetske banke za BiH Marcom Mantovanellijem, da je upoznat sa činjenicom da će ta banka sa dosadašnjih veoma povoljnih uvjeta kreditiranja u narednom periodu preći na nepovoljnije, odnosno da će ti uvjeti biti komercijalni.
Na sastanku u Banjoj Luci bilo je riječi i o mogućnostima pojednostavljivanja procedure vezano za odobravanje kredita kod Svjetske banke.

Dodik je na pres-konferenciji kazao da je danas ta procedura takva da i parlamenti entiteta i državni parlament moraju da odobre kredite Svjetske banke, te misli da postoji mogućnost da se to uprosti, jer predviđena procedura kod nas traje i do šest mjeseci, što umanjuje efekte koji bi se mogli postići bržim odobravanjem kredita.

Najavio je da će se 24. i 25. septembra održati sastanak predstavnika Svjetske banke i struktura vlasti u BiH kako bi se razgovaralo o nekim novim projektima i mogućnostima kreditiranja.

Precizirao je da je Vlada ukazala na neophodna ulaganja u sektoru elektroprivrede, infrastrukture, te za lokalni razvoj i podršku reformi penzionog sistema, korporativnom upravljanju, kao i za druge projekate kojima treba podrška Svjetske banke u okviru Razvojnog programa tog bh. entiteta.

Kada je u pitanju Razvojni program RS-a, koji bi trebalo da se realizira iz sredstava ostvarenih prodajom "Telekoma Srpske", entitetski premijer je kazao da bi se već u septembru trebala odobriti prva sredstva za projekte koji su podnijeti i prošli su predviđenu proceduru.

Ta sredstva, naveo je, neće se koristiti za pokrivanje ranijih dugovaranja, već samo za nove projekte koji podrazumijevaju i otvaranje novih radnih mjesta.

Dodik je priznao da u ovom trenutku nije zadovoljavajuća dinamika dostavljanja projekata koji bi trebalo da se realiziraju, te da je je očigledno da i općine i preduzeća ne dostavljaju sve što je potrebno za realizaciju projekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: