{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Uvjet za ustavne promjene - teritorijalno nedirnuta RS

F
12.1.2008. u 15:16
0
0
Dodik: Uvjet za ustavne promjene - teritorijalno nedirnuta RS
0
Dodik: Uvjet za ustavne promjene - teritorijalno nedirnuta RS
Premijer Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je uvjet predstavnika RS-a u razgovoru o ustavnim promjenama u BiH - funkcionalna i teritorijalno nedirnuta RS sa jasnom pozicijom u okviru buduće složene federalno/konfederalne zajednice koja se zove BiH.
To znači, naveo je, RS sa postojećim nivoom teritorijalne organizacije, s tim kako je ponovio, da se u ustavnim promjenama preispitaju ranije prensene nadležnosti sa entiteta na državni nivo kako bi se "našla i bolja rješenja".

Dodik je uvjeren da će ustavne promjene u BiH biti završene tako što će se napraviti koncept asimetrične BiH.

Ponovio je stav da Daytonski sporazum mora biti osnova za razgovore o ustavnim promjenama, da se može mijenjati kroz dogovor i konsenzus svih strana, bez prihvatanja bilo kakvih nametnutih rješanja.

Istaknuo je da je "ovo prilika i drugima u BiH da odustanu od idealizma koji stalno propagiraju", a da se u svemu moraju uvažiti i interesi RS-a.

-Ja sam čovjek koji još uvijek žali za onom bivšom zemljom, ali nažalost toga više nema, tako da nema ni bivše BiH, već ona može da bude daytonska ili nekakva druga kako se mi dogovorimo, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući jučerašnji dogovor stranaka sa hrvatskim preznakom, ocijenio je da je dobro što su oni jasno definirali svoje stavove i što hoće da riješe to pitanje na način kako njima odgovara.

"Njihovi prijedlozi će imati našu jasnu podršku ukoliko sa njihove strane bude podržano ono što sam ja govorio", rekao je Dodik i dodao da ukoliko za to nema podrške ni on neće podržati stavove hrvatskih stranka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: