BiH
0

Dodik: Ustavne promjene nisu na štetu Republike Srpske

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik poručio je danas poslanicima Narodne skupštine da ne treba dizati veliku političku buku u vezi s ustavnim promjenama, te da ne stoje optužbe pojedinih stranaka iz RS-a da je dogovor o promjeni Ustava BiH na štetu RS-a.

Naglasio je da je jedino parlament BiH nadležan za promjenu Ustava BiH i da se u tom bh. tijelu može provesti predviđena procedura, te da u ovom momentu još nema amandmana na Ustav jer nadležne komisije tek tehnički rade na tom pitanju.

Reaguući na primjedbe pojedinih poslanika da li su lideri triju stranaka iz RS-a imali mandat da učestvuju u razgovorima i odlučuju o promjeni Ustava i da li o tome treba da informišu Narodnu skupštinu, Dodik je kazao da nisu tačne informacije da se u sporazumu o ustavnim promjenama ne pominje RS, odnosno entiteti, kao što to tvrdi predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica.

Odbacio je kao neosnovane Mihajlicine navode da se radi o izdaji, navodeći da su on, te lideri SDS-a Dragan Čavić i PDP-a Mladen Ivanić spremni da informišu Narodnu skupštinu o razgovorima o ustavnim promjenama, ali da nema potrebe da se dižu tenzije o tome.

Zaključio je i da međunaroidna zajednica očekuje da vidi da domaći poličari u BiH mogu sami da odlučuju o bitnim pitanjima budućnosti države.