{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Ustav nije uslov za EU i NATO"

S
16.7.2009. u 15:52
0
3
Dodik: "Ustav nije uslov za EU i NATO"
0
Dodik: "Ustav nije uslov za EU i NATO"
Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je bio iznenađen da je tema današnjih razgovora lidera prudske trojke sa generalnim sekretarom Nato Japom de Hopom Sheferom bilo i pitanje ustavnih promjena u BiH , te poručio da Ustav nije uslov ni za zatvaranje OHR, ni za EU, niti za NATO i da tako treba i da ostane.
"Ustav nije bio zahtjev za EU i zato ne bi trebalo da bude ni zahtjev za zatvaranje OHR-a i to smo čuli već nekoliko puta. Ustav nije uslov ni za zatvaranje OHR, ni za EU ni za NATO i to treba da ostane tako" - poručio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik smatra da, vjerovatno, neki, koji su zagovornici ostanka međunarodne zajednice u BiH, sada "guraju priču" o Ustavu da bi rekli da ne može da bude riješeno to pitanje.

"Odjednom se to pitanje pojavljuje u razgovorima sa Natom. Ustavne reforme do sada nisu bile uslov za članstvo BiH u NATO, ali moglo se na današnjem sastanku čuti da je i to pitanje važno za NATO. Očigledno da je riječ o koordinisanoj akciji pritisaka da bi se došlo do određenih razgovora o ustavnim promjenama, opet u atmosferi pritisaka" - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, čak i ukoliko bi ustavne reforme bile direktan uslov za članstvo u NATO, predstavnici RS bi to smatrala vrstom pritiska i ne bi u toj atmosferi našli razloga da učestvuju u razgovorima sve dok ne bi bili stvoreni ravnopravni uslovi.

On je istakao da je ključno pitanje današnjeg sastanka bilo kretanje BiH ka Nato, što RS podržava bez obzira na opterećenja iz prošlosti.

"Mislimo da je veoma važno zbog ukupne stabilnosti i u BiH i u regionu uključivanje u NATO i obezbjeđivanje statusa koji će omogućiti da BiH učestvuje u svim bezbjednosnim aktivnostima NATO ne samo u regionu nego i šire" - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o održivosti domaćeg političkog dijaloga.

"Čuli smo da je od ključne važnosti da taj dijalog bude održan, da se ne očekuje da će bilo ko sa strane pokušati nešto da uradi", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Nato smatra da je ključno da dođe do transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU da bi bio omogućen dalji napredak u EU, da bude ispunjen uslov koji se odnosi na pitanje državne imovine, kao i da se dođe do neke pozitivne procjene o političkoj situaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: