BiH
0

Dodik uputio visokom predstavniku pismo o budžetu za policiju na nivou BiH

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik uputio je visokom predstavniku Christianu Schwarz-Schillingu pismo o pitanju budžeta u budućoj strukturi policijskih snaga u BiH gdje je kazao da može postojati jedinstven budžetski sistem, ali da ipak bude na nivou entiteta, potvrdio je potpredsjednik SNSD-a Krstan Simić.

Simić je pojasnio da bi se time usvojio budžet na nivou BiH, a da se zna šta je njegova podstavka, šta je budžet RS-a, FBiH, kantona i da ta realizacija budžeta bude u okviru izvršenja budžeta RS-a.

"Budite sigurni da postoje velike mogućnosti da se usaglase stavovi", naveo je Simić i dodao da je Dodik u tom pismu dao prijedlog u kojem pravcu se može ići.

Odgovorio je da iz OHR-a nije bilo odgovora na ovaj Dodikov prijedlog, a to je jedna od varijanti kojom se može osigurati jedinstven budžet za policiju, a da se ipak sačuva budžetski sisitem u RS-u.

Ističući da ne vjeruje da su stavovi predstavnika u BiH o reformi policije nepomirljivi, Simić je kazao da je na sceni "sudar" dva politička koncepta.

"Stranke iz Federacije BiH u reformi policije vide političku šansu da bi mogli oslabiti RS, jer nakon reforme policije neminovno bi uslijedila reforma pravosuđa i njegova centralizacija, a RS bi počela da gubi one svoje ovlasti koje je čine federalnom jedinicom", kazao je Simić uz tvrdnju da RS jeste federalna jedinica, samo što je uveden termin entiteta.

On tvrdi da su politički predstavnici prepoznali to nastojanje i na jedinstven način nastupili vezano za opstojnost RS-a i ove reforme, zbog čega postoje suprotstavljeni stavovi, ali i misli da, ukoliko bude racionalih pristupa, tri evropska principa se mogu primijeniti u formi koju predlaže SNSD.