{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik uputio otvoreno pismo reisu Ceriću

F
20.4.2007. u 17:58
0
0
Dodik uputio otvoreno pismo reisu Ceriću
0
Dodik uputio otvoreno pismo reisu Ceriću
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je saopćio da sa velikom žalošću konstantuje da umjesto, "da retoriku mržnje ublažava i usmjerava ka razumu, poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH, reisu-l-ulema efendija Mustafa Cerić postaje predvodnik pokreta koji BiH nesumnjivo vodi u novu krizu i nove probleme".
Dodik ističe da je presuda Međunarodnog suda pravde, kao nepobitna i konačna ocjena mnogih stvari koje su se desile u proteklom ratu, označila jedno novo vrijeme za BiH.

"Očekivao sam, i nadao se, da će to biti promjena ka miru, toleranciji, izgradnji međusobnog povjerenja i mogućnosti da narodi u BiH pomirenjem grade bolju budućnost. Nažalost, presuda je za neke u BiH bila znak za početak destruktivne, huškačke, ogorčene kampanje koja produbljuje jaz među narodima ove zemlje", navodi entitetski premijer u otvorenom pismu reisu-l-ulemi Ceriću.

On pita "kako drugačije shvatiti i objasniti poruke reisu-l-uleme Mustafe Cerića koje smo prije nekoliko dana čuli u Bratuncu"?

Dodaje da "poruka da RS progoni Bošnjake, i da bošnjačkom strpljenju dolazi kraj, predstavlja nedvosmilenu prijetnju. To je poruka da BiH može biti isključivo onakva kakvu žele reisu-l-ulema Cerić i njegovi istomišljenici".

Dodik ističe da "Bratunac, nažalost, nije izolovan primjer, nego predstavlja nastavak već započetog, dobro osmišljenog i koordinisanog usložnjavanja situacije u Srebrenici i Kotorskom".

"Ponoviću još jednom: Bošnjaci, kao i svi drugi građani Republike Srpske, uživaju i uživaće ista prava i biće jednako zaštićeni i pred zakonom i suštinski. RS nije mjesto gdje se bilo čija prava mogu ugrožavati i to nedvosmisleno poručujem", tvrdi Dodik u pismu.

Zbog velikog poštovanja prema žrtvama svih zločina u BiH i prema njihovim porodicama, neću ući, kako dodaje, u raspravu o tome gdje posmrtni ostaci trebaju i mogu biti sahranjeni. "Kao i svugdje u svijetu, odluku o tome treba donijeti vodeći računa o dignitetu žrtava, kao i obaveznim zakonskim okvirima koji važe u RS-u i BiH. Neprimjereno je da se kompletno političko, a sada i vjersko rukovodstvo bošnjačkog naroda, svim silama upinje da ovo, kao i mnoga druga pitanja, pretvori u poligon za nove napade na ustavni poredak BiH i neospornu poziciju RS-a zagarantovane Dejtonskim sporazumom", kaže entitetski premijer.

On navodi da je "jasno da je to pokušaj najgrublje političke instrumentalizacije, prije svega žrtava i njihovih porodica. Jasno je i da cilj nije obezbjediti dostojanstvenu sahranu posmrtnih ostataka, već po svaku cijenu kreirati novu krizu i na taj način ugroziti RS i njen položaj".

Dodik dodaje da "pri tom, reisu-l-ulema Cerić apsolutno ignoriše činjenice i vrši neprimjeren pritisak na lokalne vlasti, vlasti RS-a, ali i predstavnike međunarodne zajednice u BiH, poručujući da mogu da postupe, ili onako kako on misli da je ispravno, ili će 'strpljenju doći kraj'“.

"Svojim izjavama poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH nedvosmisleno pokazuje i namjeru da vjersku poziciju koju ima objedini sa državničkom, u maniru koji mnogo više podsjeća na pojedine režime Srednjeg istoka, nego na Evropu kojoj težimo. Krajnje je vrijeme da evropske vrijednosti zažive i u BiH, a za reisu-l-ulemu Cerića da se izjasni koja je njegova stvarna uloga"?, naveo je Dodik

Navodi i da je, "nažalost, stav reisu-l-uleme Cerića poguban najviše za BiH i za Bošnjake. Poruke da nema pomirenja, a ni pravog mira sve dok se ne ukine Republika Srpska, su poruke protiv suživota, stabilnosti i postojanja BiH. Destrukcija usmjerena protiv RS-a, ustvari, postaje destrukcija same BiH i života u njoj".

Poručio je ovom prilikom reisu-l-ulemi Ceriću i svim zagovornicima ovog koncepta, da je RS trajna kategorija i mjesto gdje će dobro, bezbjedno i tolerantno živjeti svi njeni građani.

"Politika mržnje i netolerancije ogledalo je svojih protagonista i kao takva osuđena je na propast", kaže se na kraju Dodikovog otvorenog pisma reisu Ceriću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: