{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik uputio otvoreno pismo reisu Ceriću

F
20.4.2007. u 17:58
0
0
Dodik uputio otvoreno pismo reisu Ceriću
0
Dodik uputio otvoreno pismo reisu Ceriću
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je saopćio da sa velikom žalošću konstantuje da umjesto, "da retoriku mržnje ublažava i usmjerava ka razumu, poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH, reisu-l-ulema efendija Mustafa Cerić postaje predvodnik pokreta koji BiH nesumnjivo vodi u novu krizu i nove probleme".
Dodik ističe da je presuda Međunarodnog suda pravde, kao nepobitna i konačna ocjena mnogih stvari koje su se desile u proteklom ratu, označila jedno novo vrijeme za BiH.

"Očekivao sam, i nadao se, da će to biti promjena ka miru, toleranciji, izgradnji međusobnog povjerenja i mogućnosti da narodi u BiH pomirenjem grade bolju budućnost. Nažalost, presuda je za neke u BiH bila znak za početak destruktivne, huškačke, ogorčene kampanje koja produbljuje jaz među narodima ove zemlje", navodi entitetski premijer u otvorenom pismu reisu-l-ulemi Ceriću.

On pita "kako drugačije shvatiti i objasniti poruke reisu-l-uleme Mustafe Cerića koje smo prije nekoliko dana čuli u Bratuncu"?

Dodaje da "poruka da RS progoni Bošnjake, i da bošnjačkom strpljenju dolazi kraj, predstavlja nedvosmilenu prijetnju. To je poruka da BiH može biti isključivo onakva kakvu žele reisu-l-ulema Cerić i njegovi istomišljenici".

Dodik ističe da "Bratunac, nažalost, nije izolovan primjer, nego predstavlja nastavak već započetog, dobro osmišljenog i koordinisanog usložnjavanja situacije u Srebrenici i Kotorskom".

"Ponoviću još jednom: Bošnjaci, kao i svi drugi građani Republike Srpske, uživaju i uživaće ista prava i biće jednako zaštićeni i pred zakonom i suštinski. RS nije mjesto gdje se bilo čija prava mogu ugrožavati i to nedvosmisleno poručujem", tvrdi Dodik u pismu.

Zbog velikog poštovanja prema žrtvama svih zločina u BiH i prema njihovim porodicama, neću ući, kako dodaje, u raspravu o tome gdje posmrtni ostaci trebaju i mogu biti sahranjeni. "Kao i svugdje u svijetu, odluku o tome treba donijeti vodeći računa o dignitetu žrtava, kao i obaveznim zakonskim okvirima koji važe u RS-u i BiH. Neprimjereno je da se kompletno političko, a sada i vjersko rukovodstvo bošnjačkog naroda, svim silama upinje da ovo, kao i mnoga druga pitanja, pretvori u poligon za nove napade na ustavni poredak BiH i neospornu poziciju RS-a zagarantovane Dejtonskim sporazumom", kaže entitetski premijer.

On navodi da je "jasno da je to pokušaj najgrublje političke instrumentalizacije, prije svega žrtava i njihovih porodica. Jasno je i da cilj nije obezbjediti dostojanstvenu sahranu posmrtnih ostataka, već po svaku cijenu kreirati novu krizu i na taj način ugroziti RS i njen položaj".

Dodik dodaje da "pri tom, reisu-l-ulema Cerić apsolutno ignoriše činjenice i vrši neprimjeren pritisak na lokalne vlasti, vlasti RS-a, ali i predstavnike međunarodne zajednice u BiH, poručujući da mogu da postupe, ili onako kako on misli da je ispravno, ili će 'strpljenju doći kraj'“.

"Svojim izjavama poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH nedvosmisleno pokazuje i namjeru da vjersku poziciju koju ima objedini sa državničkom, u maniru koji mnogo više podsjeća na pojedine režime Srednjeg istoka, nego na Evropu kojoj težimo. Krajnje je vrijeme da evropske vrijednosti zažive i u BiH, a za reisu-l-ulemu Cerića da se izjasni koja je njegova stvarna uloga"?, naveo je Dodik

Navodi i da je, "nažalost, stav reisu-l-uleme Cerića poguban najviše za BiH i za Bošnjake. Poruke da nema pomirenja, a ni pravog mira sve dok se ne ukine Republika Srpska, su poruke protiv suživota, stabilnosti i postojanja BiH. Destrukcija usmjerena protiv RS-a, ustvari, postaje destrukcija same BiH i života u njoj".

Poručio je ovom prilikom reisu-l-ulemi Ceriću i svim zagovornicima ovog koncepta, da je RS trajna kategorija i mjesto gdje će dobro, bezbjedno i tolerantno živjeti svi njeni građani.

"Politika mržnje i netolerancije ogledalo je svojih protagonista i kao takva osuđena je na propast", kaže se na kraju Dodikovog otvorenog pisma reisu Ceriću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: