{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik uputio inicijativu za ukidanje Oružanih snaga BiH

F
8.10.2012. u 15:41
51
40
Dodik uputio inicijativu za ukidanje Oružanih snaga BiH
51
Dodik uputio inicijativu za ukidanje Oružanih snaga BiH
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas Narodnoj skupštini RS-a Inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.
Dodik je predložio da parlament, kao najviši organ zakonodavne vlasti RS-a, strane potpisnice svih 12 aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, razmotri inicijativu i u skladu s Ustavom i Poslovnikom zaduži Vladu i institucije RS-a, kao i predstavnike iz RS-a u organima BiH, da pripreme prijedloge za izmjene postojećih dokumenata kojima je regulirana ova oblast na nivou BiH.

Naglasio je da „nadležnost odbrane nije nadležnost BiH, kao ni pitanje vojske, te da, bez obzira na dosadašnje aktivnosti, ovo nije bilo predmet promjene Ustava BiH kao Aneksa 4. međunarodnog Dejtonskog sporazuma, te time i ne postoji ustavni osnov za nadležnost BiH za odbranu“.

Dodik je u inicijativi ocijenio da se od početnih aktivnosti „takozvane reforme odbrane u BiH, sve odvijalo pod snažnim uticajem međunarodne zajednice i posebno visokog predstavnika i da to nije bilo ni izraz volje, a vrijeme je pokazalo ni potrebe, da BiH ima glomazni i nepotrebni aparat koji troši ogromne količine novca bez mnogo koristi“.

U tom kontekstu, on je naveo da su oko 10.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, od konstituiranja potrošili više od dva milijarde KM i da ta sredstva daleko prevazilaze sredstva koja su bila zbir dotadašnjih troškova vojski dvaju entiteta.

Dodik je podsjetio da je Narodna skupština ranije razmatrala ovu problematiku i donijela zaključke koji nisu provedeni u cijelosti.

-Revizorski izvještaji za Ministarstvo odbrane BiH, svaki put konstatuju brojna kršenja propisa i neracionalno trošenje sredstava, što ukazuje na potrebu da se preispita postojanje Oružanih snaga u sadašnjem vidu i moguću demilitarizaciju BiH, navedeno je u inicijativi entitetskog predsjednika.

-Činjenice da je BiH u programu NATO-a „Partnerstvo za mir“, da je NATO i EUFOR prisutan u BiH od kraja rata, da su okolne države također, što u istom statusu, ili punopravne članice NATO-a, ukazuju na pacifikaciju BiH kao specifične tronacionalne zemlje, ocijenio je Dodik, dodajući da „ne postoji, niti će postojati opasnost od vojnog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji bi zahtijevali brojnost, i troškove kojima se finansira odbrana na nivou BiH“.

Ova sredstva, koja su za entitete ogromna i koja bi mogla biti korisno upotrijebljena za druge oblasti kojima bi se popravljao ekonomsko-socijalni položaj stanovništva, ni sada nisu dovoljna za elementarno finansiranje opreme i ljudstva, smatra predsjednik Dodik i naglašava da demilitarizacijom ne mogu ostati bez posla sadašnji pripadnici Oružanih snaga, već bi bili prevedeni u civilne strukture vlasti uz sva zakonska prava.

Entitetski predsjednik je izrazio očekivanje da će ovo pitanje što prije biti uvršteno u dnevni red skupštinskog zasjedanja i da će nakon razmatranja biti usvojeni odgovarajući zaključci za ukidanje sporazuma o odbrani, kao i donošenje zakona o ukidanju Oružanih snaga BiH, koji bi imao samo dva člana.

Prvi glasi: Ukidaju se oružane snage BiH; a drugi: Svi pripadnici oružanih snaga BiH prevode se u civilne strukture, navodi se u inicijativi koju je Dodik uputio Narodnoj skupštini RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: