BiH
0

Dodik upozorava međunarodnu zajednicu da reaguje na napade na RS

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas da će, ukoliko međunarodna zajednica "ne zaustavi priču" o odgovornosti RS-a za genocid, uslijediti odgovor i od RS-a koji će možda biti i bolan.

"Ovaj put i prijetim međunarodnoj zajednici, ali ih i pozivam da konačno stanu i jasno kažu kakvo je stanje vezano za presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore", kazao je Dodik. Naglasio je da nema kolektivne odgovornosti i dodao da ukoliko međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala takve napade, RS ih neće tolerirati, već će reći svoj jasan stav jer se radi o antidejtonskom djelovanju.

"Ovo je pokušaj izgona i omalovažavanja RS-a iz BiH i ukoliko takva praksa ne bude prestala i ukoliko se međunarodna zajednica jasno ne postavi i objasni situaciju u vezi s presudom, onda i mi nećemo ostati dužni. Nije jednostavna stvar da neko piše UN-u i da olajava RS", rekao je Dodik i dodao da RS to ne može nijemo posmatrati.

Upozorio je da će RS sačekati nekoliko dana i vidjeti šta će reći međunarodna zajednica.

"Ako ona ne kaže, kazat ćemo mi. Bit će bolno, ali ćemo reći", dodao je entitetski premijer ne želeći da precizira na što konkretno misli.

Pismo članova Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića upućeno generalnom sekretaru UN-a da se provede presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci nazvao "još jednim trivijalnim političkim zahtjevom koji oni podnose", te naglasio da to što su "uradili Komšić i Silajdžić je atak na RS i favorizovanje kolektivne odgovornosti jednog naroda i jedne republike, što je neprihvatljivo".

On smatra da će biti potrebno da konačno međunarodna zajednica, a možda i ovom prilikom jasno se odredi o toj presudi, koja "nigdje ne navodi odgovornost RS-a i to svako iole obrazovan može da primijeti".

Naveo je da se ni u jednom "segmentu obrazloženja i sankcija koje su izrečene ne spominje RS i njene institucije, a RS nije ni bila niti je mogla da bude strana u sporu".

Dodik je naveo da je očigledno da Predsjedništvo BiH kao zvanični organ nije donijelo nikakvu odluku, te je naveo da je Nebojša Radmanović rekao da ne želi da učestvuje u donošenju odluke Predsjedništva BiH koja bi imala karakter za koji su se odlučili članovi Silajdžić i Komšić.

"To još jednom pokazuje kakvi su odnosi u BiH, te da bismo uvijek bili preglasani na svim pitanjima koja su na volji Silajdžiću ili bilo kome iz Sarajeva", kazao je Dodik.

Istaknuo je da su mu međunarodni predstavnici rekali, "koji još javno ne govore o tome", da je RS imala pravi odnos prema presudi i da je dobro to što je sada poduzela RS u vezi sa Srebrenicom, te da nema nekakvih drugih implikacija osim progona onih koji su počinili zločine, a stav RS-a je da svi oni moraju da odgovaraju.

Članovi Predsjedništva BiH Silajdžić i Komšić zatražili su u pismu upućenom generlanom sekretaru UN-a da se provede presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Pismom se traži realizacija presude koja je utvrdila da se desio genocid u Srebrenici u određenom periodu i u kojoj je dosta fluidno navedeno da li ikakve posljedice takve presude mogu nastupiti, odnosno ko i kada ih treba uraditi, rekao je Komšić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pismo je reakcija na tvrdnju da presuda nema nikakvu posljedicu, rekao je Silajdžić dodavši da se do sada nije čula reakcija UN-a.