Uoči sastanka
346

Dodik uporedio RS sa ženom koja trpi nasilje u vezi: Nećemo da živimo s vama, Dejton je bio greška

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je na press konferenciji uoči sastanka sa partnerima u Vijeću ministara da je Dejtonski mirovni sporazum bio greška.

"BiH je u sistematskoj krizi ona je napravljena da bude u krizi, Dejtonski sporazum je greška koja je napravila BiH i dala strancima da njom upravljaju", rekao je Dodik.

On je kazao da je nevjerovatno da BiH dobije pregovarački status sa Evropskom unijom pa da se za pet dana sve to sruši, misleći na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

"U zadnjem pokušaju da dogovorimo neke stvari koje smo ranije dogovarali, onda Murphy kaže da to ne treba, onda Bošnjaci to razvale. Mi u RS-u smatramo da je sve što je urađeno u posljednje vrijeme nakaradno", kazao je Dodik, referušući se na izmjene izbornog zakona.

On je kazao da su ranije tehničke izmjene Izbornog zakona prošle Predstavnički dom Parlamenta BiH, ali da su ga Bošnjaci blokirali izlaskom sa sjednice.

"Namjerno su blokirali sistem odlučivanja da bi se pojavio Schmidt, a onda ga promijenio da bi ojačao kriminalnu dimenziju. To znači da članovi CIK-a ne mogu biti smijenjeni prije 2027. godine", kazao je Dodik.

Govoreći o mogućem usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a rekao je da ona neće doprinijeti pomirenju i da su se Bošnjaci prevarili.

"Pogriješili ste, razbili ste sistem odlučivanja jer o tome nije odlučivalo Predsjedništvo. Ukoliko danas ne uspijemo besmisleno je bilo šta da se radi. Zašto Bošnjaci misle da možemo da nastavimo živjeti zajedno, a da oni nastave da nam lijepe etikete. Kako mislite da mi ostanemo tu. U svakom malom mjestu u BiH kada se rastaje par, ako je žena matretirana, a mi smo maltretirana sve vrijeme, onda je cijelo mjesto na njenoj strani. Nećemo da živimo s vama. Vidjet ćete kako to izgleda. To je moj stav", rekao je Dodik.

Na kraju je kazao da je spreman da deblokira evropski put i da se donese novi izborni zakon, ali pod uslovima koje je ranije iznio.