Intervju za ruski list
1.9k

Dodik uporedio Donjeck i Lugansk sa Republikom Srpskom Krajinom: Razumijemo situaciju

V. K.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ovih dana boravi u Rusiji gdje je učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a tom prilikom govorio je i za ruske medije.

U intervjuu za ruski list Izvestija, Dodik je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini, ali i odnosima između Zapada i Ruske Federacije te je poručio kako će se danas sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Planirani sastanak bit će nastavak naših kontinuiranih međusobnih odnosa. Veoma sam sretan zbog toga jer će se to odvijati u ovako teškim uslovima na međunarodnoj sceni. Zanima me stav predsjednika Putina na aktuelna dešavanja. Naravno, nastavit ćemo da razgovaramo o svim pitanjima naše bilateralne saradnje. Razgovarat ćemo i o izgradnji gasovoda, a i o Dejtonu jer je Rusija i dalje garant njegove implementacije", rekao je Dodik na početku intervjua.

Zapad ignoriše strahove Rusije

Nakon toga, osvrnuo se na rat u Ukrajini kao i na krizu u odnosima Rusije i Zapada.

"Svijet je odavno prestao biti ono što je bio. Zapad ignoriše strahove i zabrinutosti o kojima je Rusija više puta govorila, a tiče se opravdanog straha od približavanja vojne infrastrukture njenim granicama. Tako je svijet došao do sukoba koji se odvija u Ukrajini. Vjerovatno je neko na Zapadu želio sukob Moskve i Kijeva", rekao je Dodik.

Poručio je kako se stiče utisak da u ovom sukobu Zapad želi da porazi Rusiju.

"Nikom se ne žuri s dogovorima. Kao da očekuju da se to riješi vojno. Vjerovatno Zapad pokušava pronaći načine da ostvari pobjedu nad Rusijom. Zapad je jednom bombardovao Srbe, a sada se oružje isporučuje u Ukrajinu u navodno humanitarne svrhe", ističe prvi čovjek SNSD-a.

Između ostalog, osvrnuo se i na priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska.

"Razumijemo razloge koji su naveli Rusiju da prizna njihov status. Nekada je na teritoriji Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao da postoji. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Lugansk. Sa ove tačke gledišta, mi razumijemo trenutnu situaciju", ističe Dodik.

Također, govorio je i o državljanima BiH koji se navodno bore u Ukrajini.

"U BiH postoji zakon koji zabranjuje građanima da učestvuju u međunarodnim vojnim sukobima. Očekuje ih zatvor. Takve mjere su poduzete i protiv onih koji su učestvovali u ratu u Siriji", rekao je član Predsjedništva BiH.

Protiv ulaska u NATO

U intervjuu, jedna od tema na koju se Dodik osvrnuo bila je i ulazak BiH u NATO. Također, govorio je i o odbijanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

"Uopće ne žalim zbog ove odluke. Smatram apsurdnim da BiH uvodi sankcije Rusiji koja je garant Dejtona. Dejtonski sporazum je temelj i garant postojanja cijele BiH. Međutim, svijet je pun apsurda. Hrvatsko - muslimanski dio BiH pokušava biti solidaran sa Zapadom, ali EU nije uvijek u pravu i ne treba uvijek biti solidaran s njom. Osim toga, Rusija je kroz historiju podržavala Srbe", poručio je.

Nakon toga, osvrnuo se na pristupanje BiH u EU i NATO.

"Naša politika je apsolutno protiv ulaska u NATO. Stav RS-a je tu čvrst. Što se tiče EU, u našoj regiji je entuzijazam za ulazak u EU poprilično slab. Apsolutno nije na nivou na kojem je bio prije 10 godina. Sve će to u velikoj mjeri ovisiti od toga kako se Evropa bude razvijala i da li će biti predmet američke politike", zaključio je Dodik u intervjuu za ruski list.