BiH
129

Dodik uoči referenduma u Istočnom Sarajevu: Izađite na referendum i budite radosni zbog toga

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Istočnom Sarajevu večeras je održan predizborni skup Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a njen predsjednik Milorad Dodik tu priliku je iskoristio da još jednom pozove građane da sutra izađu na birališta.

Dodik je naglasio da je referendum o Danu Republike Srpske važan jer će se narod izjasniti o veoma važnom pitanju koji mnogi pokušavaju da minimiziraju, kao i da treba dokazati sposobnost da u demokratskoj atmosferi narod iskoristi to pravo.

"Današnji savremenici, koji izađu na referendum, za desetak godina moći će da budu ponosni što su imali priliku da glasaju, da budu dio velike odluke naroda koja će determinisati dalju poziciju naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je istakao da je sve spremno da sutra bude održan referendum o Danu Republike Srpske i da očekuje da to bude radostan dan za građane tog entiteta.

Prošle sedmice SNSD je obavijestio javnost da odustaju od vođenja predizborne kampanje za lokalne izbore te da sav zakupljeni prostor ustupaju za propagiranje referenduma.

Opozicija u RS-u Dodika je optužila da je od početka njegov cilj bio da kroz priču o referendumu vodi predizbornu kampanju.

Komisija za sprovođenje referenduma objavila je da će finansijski trošak za referendum iznositi više od dva miliona KM.

Glasačka mjesta u nedjelju će biti otvorena u 7 sati, a građani će moći glasati do 19 sati. Osim u Republici Srpskoj glasanje će biti omogućeno i u Srbiji, Rusiji i još nekim zemljama Evrope.

Komisija za referendum je saopćila da će preliminarni rezultati refrenduma biti objavljeni u nedjelju navečer.