Poruka koaliciji
63

Dodik unaprijed najavio opstrukcije na Domu naroda: Podržat ćemo 2-3 stvari od ovih 20

A. D.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a iznio je ogorčenje zbog niza procesa koji se odvijaju na državnom nivou, a među njima je i raspodjela funkcija.

"Pogledajte koliko je stajalo pitanje članova Upravnog vijeća Centralne banke, imali ste da je izabran CIK bez konsenzusa. Koliko se čekalo na izbor samo jednog ministra. Ne možemo izabrati ni direktora SIPA-e nakon provedenog izbora, odabira komisije, nakon sporazuma bošnjačke, srpske i hrvatske stranke kome šta pripada. Neće SDA da glasa zato što ima neke druge namjere, zato što želi da zadrži lude iz SDS-a i PDP-a", kazao je Dodik

On je dalje istaknuo da je za narednu sedmicu predviđena sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i da će se na toj sjednici podržati samo "dvije-tri stvari od ovih 20 koje se šalju". Time je Dodik, praktično, unaprijed najavio opstrukcije na ovoj sjednici.

Poznato je, naime, da SNSD u Klubu Srba ima kontrolni paket kod donošenja odluka, jednako kao i HDZ u Klubu Hrvata, budući da obje stranke imaju po 4 od 5 delegata u tim klubovima.

On je kazao da danas na nivou Bosne i Hercegovine nema stabilne parlamentarne većine.

Na izjave lidera HDZ-a da više ne postoji koalicija HDZ-SDA, Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da ne želi da komentariše odnose u Federaciji BiH, ali da je evidentno da je to tako.

"SDA pokazuje sklonost da s drugim političkim partijama, izvan partnerskih odnosa sa HDZ-om i SNSD-om, pravi neke druge većine i rješava neka pitanja", ustvrdio je on.