BiH
50

Dodik: Ukoliko ne bude mehanizma koordinacije, neće biti odgovora na Upitnik EK

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Dragan Čović razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o pitanjima koja su dio saradnje ovih dviju partija. Dodik se osvrnuo na Upitnik Evropske komisije (EK) koji smo nedavno dobili te izjavio kako neće biti odgovora bez mehanizma koordinacije.

Dodik je izjavio kako predstavnici vlasti nisu optimistični kada je riječ o evropskom putu BiH te da će tokom odgovaranja na pitanja iz Upitnika EK pokazati funkcionalnost ovog tijela putem kojeg BiH usaglašenim glasom treba razgovarati s EU.

"Rukovodstvo SNSD-a i HDZ-a je danas razgovaralo o kontinuitetu pitanja koja su dio naše saradnje. Ove dvije partije već godinama njeguju dijalog i pokušavaju na određenim pitanjima uspostaviti saglasnost, a ima i otvorenih pitanja gdje ne možemo doći do saglasnosti. Danas samo imamo rezultat dogovora i razgovora u prošlosti. Ono što smo do sada radili je rezultiralo dobrim rezultatima za narode koje mi predstavljamo. Hrvatskom narodu treba legitiman politički predstavnik i mi smo saglasni s tim. Tužilaštvo BiH i Obaviještajna agencija su pod direktnom upravom Bakira Izetbegovića i žele kreirati i prijetiti ljudima kao što su to radili direktoru Agencije za statistiku", izjavio je Dodik.

Dodik i Čović su razgovarali i o novom tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH te su lideri dviju stranaka najavili da bi u narednih, najviše 15-ak dana, trebao biti ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu.

"Finalizirat ćemo pitanje Ustavnog suda BiH bez obzir na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumenta jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strane sudije. O tome treba sjesti i razgovarati", pojasnio je Dodik.

Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u BiH te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona da se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti.

"Ukoliko se BiH i dalje želi kretati ka evropskom putu, stav SNSD-a je da ne smijemo davati netačne informacije zapadu kada je riječ o pravnoj državi. Pravna država nije ona bez ustavnog osnova i dalje ćemo nastaviti raditi na tim procesima. Nastavit ćemo također voditi dijaloge i s drugima, ne želimo štetu bošnjačkom narodu, želimo se vratiti bazičnom odnosu što podrazumijeva boljitak naroda. Ne možemo zanemariti odbijanje 9. januara kao dana RS-a od Bošnjaka i nemoguće je da Srbi prihvate negiranje Bakira Izetbegovića o rušenju referenduma i Dana RS-a. Hrvatski narod godinama traži svoje pozicioniranje, RS ne prihvata tranziciju nadležnosti i Bošnjaci to moraju prihvatiti", prokomentirao je Dodik.

Naglašeno je i da su oni opredijeljeni u podršci za izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije te smatraju da se ti odnosi trebaju zasnivati na dijalogu.