BiH
0

Dodik: Ukoliko Dayton nije osnova koja obavezuje, onda su za RS sve opcije otvorene

FENA
“Ukoliko bašnjački lideri nisu u stanju da, ni nakon 13 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, prihvate osnovne odredbe tog sporazuma, i postojanje RS-a, i ukoliko nastave sa tvrdnjama da Dayton ne može biti osnova za buduće odnose, onda svi treba da budu svjesni da u tom slučaju Dayton nije osnova koja nas obavezuje, i da su tada za RS sve opcije otvorene”, poručio je premijer RS-a Milorad Dodik.

Dodik je ovo naveo tokom izlaganja na temu „Vanjska i bezbjednosna politika jugoistočne Evrope“ o kojoj je govorio u Atini, učestvujući u radu okruglog stola, u organizaciji časopisa „Ekonomist“, koji okuplja svjetske lidere iz oblasti politike i ekonomije.

Dodik je tom prilikom naglasio kako su integracije u Evropsku uniju pitanje oko koga je postignuta regionalna saglasnost, i da upravo ideja o zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji može biti snažan impuls jačanju regionalne saradnje.

Istaknuo je, kako je saopćeno iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a, da sve zemlje ne napreduju istim tempom ka Evropskoj uniji, i da bi za takav tempo pogrešno i površno bilo okriviti isključivo vlasti tih zemalja.

“Nepostojanje bazičnog dogovora o tome kako Bosna i Hercegovina treba da izgleda u budućnosti, jedan je od problema koji koče državu na njenom evropskom putu”, rekao je premijer Dodik, i naglasio da BiH ima budućnost samo kao decentralizirana država.

“Problem je upravo u činjenici što se pod firmom efikasnije državne uprave pokušava centralizovati BiH, preurediti, i to obavezno na štetu entiteta i njihovih nadležnosti, prvenstveno RS-a”, rekao je premijer Dodik.

On je naveo da samo BiH izgrađena na dogovoru i interesu svih njenih naroda može ići naprijed, i sprovoditi važne reforme koje je očekuju.

Dodik je kazao da složena ustavna struktura BiH nije i ne može biti prepreka dobrom funkcionisanju države, kao što to nije slučaj ni u Njemačkoj, Belgiji, Španiji, ili bilo kojoj drugoj decentralizovanoj državi.

Iznio je i stav da se RS već nametnula kao ekonomski i politički lider u BiH, sa mnogo boljim finansijskim i ekonomskim parametrima, nego što je to slučaj u drugom dijelu BiH.

“Mi iz Republike Srpske nudimo ruku drugim narodima u BiH da se dogovorimo o budućnosti BiH. Kada postignemo dogovor kakvu državu želimo, reformski zadaci koji su pred nama lakše će se izvršavati”, rekao je Dodik i dodao da BiH izgrađena na dogovoru i u interesu svih, može ići naprijed.

Samo BiH izgrađena na dogovoru i u interesu svih, može biti stabilan i pouzdan partner svima u regionu, Evropskoj uniji i svijetu - poručio je predjednik Vlade RS-a na okruglom stolu časopisa „Ekonomist“ koji se održava u Atini, pod nazivom: «Globalna agenda do 2020. godine».