Neizvjesna sjednica
438

Dodik: Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi, imamo rješenje

Piše: S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu održao press konferenciju na kojoj je komentarisao današnje otkazivanje konsultacija sa parlamentarnim strankama, zbog zastave RS-a.

Naime, Dodik je naglasio da ne želi da zasjeda u zgradi Predsjedništva BiH ukoliko u sali ne bude istaknuta zastava RS-a, ili izbačena zastava BiH.

"U FBiH nema nijednog obilježja srpskog naroda, ja ne želim da budem diskriminian u Predsjedništvu. Ja hoću da radim ukoliko zastava BiH bude izbačena. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu da se ubaci zastava RS-a. Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi imat ćemo rješenje", kazao je Dodik.

Potom je kazao da on i Džaferović potpuno različito tumače Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Član 1 stav 3 Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta. To što je ta stvar tako visoko u Ustavu istaknuta, dovoljno govori o važnosti onoga o čemu govorim", kazao je Dodik.

Upitan šta će dalje biti ukoliko se sjednice nastave otkazivati, Dodik je poručio:

"Meni je manje stalo do te njihove Bosne nego njima. Ja imam pravo da odgodim sjednicu, ako ne žele videolinkom šta me briga. Neću da radim u uslovima koje mi je neko nametnuo", kazao je.

Na kraju je istakao da će do četvrtka stranke pismeno dostaviti ime mandatara.

"Mi imamo naš prijedlog. DNS nema svoj prijedlog i oni će podržati nas", istakao je.

Prema ranijoj izjavi Šefika Džaferovića, on neće pristati da se sutrašnja sjednica održi videolinkom, te je izvjesno da će biti otkazana.