O obuci specijalaca
91

Dodik u Zalužanima: Amerikanci su dobrodošli, a ako neće mi se znamo i sami obučiti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da su novinari danas pozvani u Centar za obuku MUPRS-a u Zalužanima kod Banje Luke kako bi se uvjerili da nema nijedne ruske ili američke rakete ili aviona.

Naveo je da RS ima vlastiti program obuke za svoje "specijalce", te da samo ponekad sarađuju s drugim policijskim strukturama.

"Dobro su došli Amerikanci, ali ako neće, i ne moraju. Mi se znamo sami obučiti", rekao je on navodeći da će RS nastaviti da sarađuje i s Amerikancima, i s Evropljanima kao i dosad, te sa Srbijom, Rusijom i Kinom i svima koji su u funkciji “podržavanja globalne stabilnosti i mira”.

Dodik je kazao da je specijalna jedinica policije RS-a bila dosad smještena u neuslovnim prostorima i sada se samo radi na poboljšanju tih uslova, budući da se RS izjasnila kao dio antiterorističke koalicije.

"Zašto bi to nekome smetalo", upitao je Dodik i naveo da su u toku zimski radovi u ovom centru, a na proljeće će biti završeno i vanjsko uređenje, a bit će otvoren 4. aprila.

Naveo je da vlast čini sve da građani budu bezbjedni, što je i ustavna obaveza, kao i da po Ustavu RS ima pravo na bezbjednosne strukture i ne čini ništa protivustavno ili nezakonito.

Ponovio je da su za nabavku 2.500 pušaka za policiju RS-a pribavljene sve saglasnosti i institucija na nivou BiH.

"Nastavit ćemo da opremamo policiju, sve u skladu sa Ustavom", rekao je entitetski predsjednik u izjavi novinarima.