BiH
0

Dodik: U Ustav BiH ugraditi mogućnost samoopredjeljenja do otcjepljenja

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da se ta stranka zalaže i da princip samoopredjeljenja do otcjepljenja bude definiran prilikom narednih razgovora o novom ustavnom uređenju BiH.

Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je princip samoopredjeljenja do otcjepljenja "vrhunski princip Povelje Ujedinjenih nacija promoviran još prilikom njene izrade i predstavlja ubičajen stav u mnogim zemljama UN-a koje su složenog karaktera".

On tvrdi da SNSD samo želi da u budućnosti to isto pravo iz Povelje UN-a, koje je priznato i primjenjuje se širom svijeta, te ugrađeno u mnoge ustave svijeta, "ugradi kao mogućnost za neku eventualnu budućnost" i u bh. ustav.

Primarni princip SNSD-a je, kako je naveo, da se izgradi novo ustavno rješenje na bazi postojećeg Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, koji treba da bude osnova za razgovore i da se zadrži balans koji je uspostavljen tim dokumentom.

On je ocijenio neprihvatljivim razgovore o ustavnim promjenama koji bi, naveo je počeli od nekih drugih, a ne dejtonskih osnova, navodeći da to ne bi bili ustavni razgovori, već pregovori.

Ponovio je da je RS definirana Daytonskim sporazumom.

"Ako neko želi neki novi pristup u BiH, a to nije dejtonski princip, onda mora da računa da smo mi u fazi pregovora, a oni ne moraju da završe s BiH kao zajedničkom državom, može da bude i disolucije", naveo je lider SNSD-a.

On je dodao da tu varijantu ne preporučuje, ali ima obavezu da kaže šta ta mogućnost znači.

"BiH za nas nije sporna dok se u njoj vidi RS, a ako neko ne vidi RS onda mi ne vidimo Bosnu", dodao je Dodik.

Istaknuo je da se zalaže da ustavne amandmane koji će dovesti do "normalnijeg" funkcionirana institucija te ponovio stav da bi se ponovo trebalo preispitati postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Za nivo pravosuđa u RS-u, kako je naveo, traži se da se formira posebno sudsko i tužilačko vijeće i da treba da postoji i takvo tijelo za nivo BiH za nadležnosti na tom nivou. Dodik je naveo da su Sud i Tužilaštvo BiH postali mjesta gdje se sudi "po političkom osnovu" te da je takva praksa sada prisutna i u procesu protiv lidera PDP-a Mladena Ivanića.

Naveo je da je "nekorektno da se tako upotrebljava Sud BiH", te ponovio da se protivi formiranju vrhovnog suda BiH.

Naveo je i primjer procesa koji su vođeni i protiv Dragana Čovića, Ante Jelavića, te Mirka Šarovića koji je, naveo je, proveo godinu dana u zatvoru, a zatim oslobođen krivice i ne dozvoljava mu se mogućnost da traži odštetu. Također, Dodik ističe i da će tražiti da sjedište Centralne banke bude u ustavnom uređenju premješteno u Banju Luku.