BiH
0

Dodik: U Srebrenici ne postoji kolektivna niti institucionalna odgovornost

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u Srebrenici ne postoji ni kolektivna ni institucionalna odgovornost RS-a za dešavanja tokom rata, ali podržava da se kazne svi oni koji su uime bilo čega ili koga učinili to što su učinili u Srebrenici.

On je naveo da su predstavnici vlasti RS-a svoj odnos prema presudi Međunarodnog suda prave u Haagu iznijeli i kroz potpisanu zajedničku izjavu, kojom je rečeno da prihvataju presudu i da nemaju namjeru osporaviti nijedan od njenih elemenata.

Dodik je naveo da je odgovornost za dešavanja u Srebrenici individualna, a da će Srebrenica imati posebnu podršku u njenom razvoju.

"Ali za ono što se krivično desilo u Srebrenici odgovornost mogu da snose pojedinci, a ne institucije i kolektivitet", kazao je entitetski premijer.

Podsjetio je i da je prije nekoliko godina Dom za ljudska prava BiH presudio u slučaju tužbe žrtava zločina u Srebrenici protiv RS-a i odlučio da RS mora da formira komisiju za ispitivanje dešavanja u Srebrenici, što je urađeno, te da isplati pet miliona KM kao mjeru kolektivne oštete, od čega je već isplaćeno 4,5 miliona KM, dok je odbijen zahtjev da se porodicama žrtava pojedinačno ostvari naknada.