BiH
62

Dodik u Rusiji: Poštovati izvorni Dejtonski mirovni sporazum i ukinuti OHR

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak konstatovali su danas u Moskvi da je u BiH neophodno ukinuti OHR i isključivo poštivati izvorni Dejtonski mirovni sporazum

Dodik je naglasio da postoji visoko razumijevanje partije Jedinstvena Rusija o situaciji u regionu, a prvenstveno u BiH.

"Vrlo jednostavno smo artikulisali zajednički stav o potrebi da bude ukinut OHR. Stav Rusije jeste da je potebno sprovoditi Dejtonski mirovni sporazum onako kako je izvorno napisan i da bi trebalo izbjegavati sve što bi moglo da izazove političku destabilizaciju u BiH", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske nakon sastanka sa Železnjakom koji je i član Komiteta Državne Dume za međunarodne odnose.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da će biti nastavljen projekat Rafinerije nafte i ulja i distributivne mreže koju je godinama razvijala kompanija "Zarubežnjeft" u Republici Srpskoj, a da je priča o prekidu saradnje bila puka spekulacija.

"Moram izraziti zadovoljstvo za razumijevanje naše situacije koje smo čuli od svih naši kontakata u Rusiji. Od čelnih ljudi dobili smo uvjeravanja da 'Zarubežnjeft' nastavlja sve aktivnosti i da su priče da je došlo do prestanka saradnja ili onemogućavanja daljeg rada Rafinerije u Brodu bile samo puke spekulacije", naveo je Dodik.

Dodik je u nastavku posjete Rusiji razgovarao sa privrednicima i predstavnicima banaka o mogućnostima saradnje i ocijenio da je posjeta Rusiji veoma uspješna.

Dodik posjetu Rusiji večeras završava radnim sastankom sa predstavnicima finansijskih institucija i fondova sa kojima će razmatrati načine kako da Republici Srpskoj budu odobreni ruski potencijali.

Jedinstvena Rusija ima većinu od 70 posto u Parlamentu Rusije i u međupartijskom je odnosu sa SNSD-om.

Dodik je jučer razgovarao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim koji je ukazao da su neka rješenja sa Zapada usložila probleme u BiH, te potvrdio da Rusija u kontinuitetu pokazuje privrženost međunarodnom pravu i podržava aktivnosti za očuvanje dejtonske strukture BiH.

Predsjednik Republike Srpske održao je i predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.