Sulejman Tihić
0

"Dodik u potpunosti želi da anulira butmirski proces"

FENA
Mislim da Dodik ovim pozivom želi da u potpunosti anulira "butmirski proces" kako bi strance odnosno međunarodnu zajednicu, Evropsku uniju, udaljio od procesa dogovaranja i iznalaženja rješenja u pogledu ustavne reforme i drugih pitanja.

Ovo je danas kazao Feni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić komentirajući najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će pozvati lidere relevantnih parlamentarnih stranaka u BiH da se u narednih desetak dana održi sastanak kako bi bio nastavljen dijalog domaćih predstavnika u vezi s pitanjima važnim za BiH, ali bez prisustva stranih zvaničnika ili eksperata.

Tihić ističe da Dodiku nije cilj dogovor, "jer da mu je cilj dogovor poslanici iz njegove stranke bi izglasali preostale zakone oko liberalizacije viznog režima koje su oni blokirali kao i sve drugo što stoji u Parlamentu isključivo njegovom krivicom, odnosno poslanika SNSD-a".

Upitan da li će se odazvati pozivu za sastanak, odgovorio je: "Neću se odazvati iz dva osnovna razloga. Prvi razlog je ovo što sam rekao, da smatram da Dodik time želi da samo odgodi bilo kakve ozbiljne razgovore, a ne želi se ni o čemu dogovoriti, na što ukazuje činjenica da on samo želi razgovarati o broju poslanika i ništa više, odnosno o nekim kozmetičkim promjenama."

Tihić je kazao da s Dodikom ne želi razgovarati ukoliko tu nisu prisutni lideri svih pozicionih stranaka, a kad je u pitanju ustavna reforma i važnih opozicionih stranaka.

Isto tako, ponovio je, ne želim razgovarati bez prisustva međunarodne zajednice na visokom nivou "s obzirom na to da Dodik ne poštuje ono što dogovori, ono što potpiše".

"Najbolji dokaz tome jeste prudski proces, koji je propao upravo zbog toga što Dodik nije ispoštovao dogovore oko ustavne reforme, oko državne imovine, oko popisa stanovništva i povratka“, kazao je Tihić.

Upitan da kometira "butmirske razgovore“ i njihov eventualni nastavak, predsjednik SDA je kazao da je zabrinut zbog toga što su neki bh. političari ponovno Americi, a ovoga puta i Evropskoj uniji, rekli ‘ne’, dva puta u zadnje tri godine.

"Nisam optimist oko toga kako će se, na kojem će se oni nivou, ponovo uključiti. Ti ljudi koji stalno nešto odbijaju, a ništa ne nude, to vodi zemlju u veoma tešku situaciju. Šta je alternativa ako ne prihvatimo ‘evropsko-američki paket’. Ostaje postojeće stanje, koje ne valja, stanje koje vodi u podjele i sukobe”, kazao je Tihić.