BiH
0

Dodik u posjeti Biljani Plavšić

FENA
Predsjednik Vlade Republike srpske Milorad Dodik posjetit će bivšu predsjednicu RS-a Biljanu Plavšić u zatvoru Hisenberg u Švedskoj, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a.

Odbor za oslobađanje Biljane Plavšić ranije je saopćio kako je Vladi Kraljevine Švedske uputio zahtjev u kome traži pozitivnu ocjenu o puštanju Plavšić koju je Haški sud osudio na 11 godina zatvora.

Isti zahtjev upućen je i Haškom sudu (ICTY) koji, nakon ocjene zemlje u kojoj zatvorenik služi kaznu, donosi konačnu odluku o prijevremnom puštanju na slobodu.

Iz švedskog ministarstva pravde ranije je medijima u RS-u potvrđeno da je zahtjev stigao ali da o tako važnom pitanju odluku mora da donese švedska vlada. Nisu mogli reći kada će ovo pitanje stići na njezin dnevni red.

Biljanu Plavšić ICTY je osudio 2003. godine na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Ona se Haškom sudu dobrovoljno predala 9. januara 2001. Nakon priznanja krivice i trodnevne rasprave te osuđujujće kazne prebačena je u Švedsku na izdrzavanje kazne.

Sedamdesetosmogodišnja Biljana Plavšić inače je najstarija među zatvorenicima u Švedskoj a prema zakonodvastvu te zemlje osuđenik se na slobodu pušta poslije navršenih sedamdeset šest godina zivota.

Slučaj Biljane Plavšić ipak je u nadležnosti Haškog suda, odnosno predsjednika ICTY-a koji bi trebalo da donese konačnu odluku.

Dosad je ICTY dopuštao da se osuđenik pusti na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne bez obzira na njegove godine.