BiH
0

Dodik: U petak ili iza Nove godine ugovor o prodaji rafinerija

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da bi se već u petak ili odmah nakon Nove godine mogao potpisati ugovor o prodaji državnog kapitala u rafinerijama nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriči, te banjalučkog "Petrola" ruskoj kompaniji, "NeftegazInKor" Moskva, koja je u sastavu "Zarubežnjefta".

Dodik je uvjeren da će Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak donijeti neophodnu, za potpisivanje tog ugovora, dopunu odluke o kvalitetu tečnih naftnih derivata kojom bi se Rafineriji nafte kao jedinom domaćem proizvođaču omogućila proizvodnja i plasman derivata nafte u BiH prema standardima koje ta rafinerija ispunjava.

"Imao sam razgovore s predsjedavajućim Vijeća ministara Adnanom Terzićem i federalim premijerom Ahmetom Hadžipašićem i oni su bili naklonjeni tome da se ovo pitanje riješi", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istaknuo je da je "ovaj put naišao na razumijevanje i Terzića, a posebno Hadžipašića", kada je u pitanju donošenje ove odluke koja je jedan od uvjeta da se pristupi prodaji bivših preduzeća iz sastava naftne industrije RS-a.

Podjećamo, Narodna skupština je, 22. decembra, donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade RS-a o metodu neposrednog odabira kupca, prodaje akcija državnog kapitala i Fonda za restituciju u Rafineriji nafte Bosanski Brod, Rafineriji ulja Modriča i "Petrol" Banja Luka. Odlukom je, između ostalog, predviđeno da Vlada, metodom neposrednog odabira kupca, prodaje akcije državnog kapitala i Fonda za restituciju u navedenim preduzećima, a kupac akcija je OAO "NeftegazInKor" Moskva, Ruska Federacija.

Međusobna prava i obaveze prodavca i kupca regulirat će se ugovorom o prodaji paketa akcija.

Za potpisivanje ugovora ovlašćen je Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske.