{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: U petak ili iza Nove godine ugovor o prodaji rafinerija

F
25.12.2006. u 13:56
0
0
Dodik: U petak ili iza Nove godine ugovor o prodaji rafinerija
0
Dodik: U petak ili iza Nove godine ugovor o prodaji rafinerija
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da bi se već u petak ili odmah nakon Nove godine mogao potpisati ugovor o prodaji državnog kapitala u rafinerijama nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriči, te banjalučkog "Petrola" ruskoj kompaniji, "NeftegazInKor" Moskva, koja je u sastavu "Zarubežnjefta".
Dodik je uvjeren da će Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak donijeti neophodnu, za potpisivanje tog ugovora, dopunu odluke o kvalitetu tečnih naftnih derivata kojom bi se Rafineriji nafte kao jedinom domaćem proizvođaču omogućila proizvodnja i plasman derivata nafte u BiH prema standardima koje ta rafinerija ispunjava.

"Imao sam razgovore s predsjedavajućim Vijeća ministara Adnanom Terzićem i federalim premijerom Ahmetom Hadžipašićem i oni su bili naklonjeni tome da se ovo pitanje riješi", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istaknuo je da je "ovaj put naišao na razumijevanje i Terzića, a posebno Hadžipašića", kada je u pitanju donošenje ove odluke koja je jedan od uvjeta da se pristupi prodaji bivših preduzeća iz sastava naftne industrije RS-a.

Podjećamo, Narodna skupština je, 22. decembra, donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade RS-a o metodu neposrednog odabira kupca, prodaje akcija državnog kapitala i Fonda za restituciju u Rafineriji nafte Bosanski Brod, Rafineriji ulja Modriča i "Petrol" Banja Luka. Odlukom je, između ostalog, predviđeno da Vlada, metodom neposrednog odabira kupca, prodaje akcije državnog kapitala i Fonda za restituciju u navedenim preduzećima, a kupac akcija je OAO "NeftegazInKor" Moskva, Ruska Federacija.

Međusobna prava i obaveze prodavca i kupca regulirat će se ugovorom o prodaji paketa akcija.

Za potpisivanje ugovora ovlašćen je Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: