BiH
275

Dodik u Lijevču polju: Hej kosači, ne kosite travu gdje je ona gazila

SRNA/Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Rogoljima kod Gradiške, košenjem pšenice pred oko 2.000 mještana Lijevče polja i Potkozarja, otvorio petu manifestaciju "Rogoljska žetva". Dodik je istakao da ova manifestacija treba da bude od republičkog značaja, da bi se očuvali običaji.

"Nekada je žetva značila okupljanje, druženje, pjesmu i sabiranje žita. Veoma je važno da se ti običaji ne zaborave i mi ćemo je snažno podržati da postane manifestacija od republičkog značaja", rekao je Dodik.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Obraćajući se okupljenima, Dodik je rekao da je Republika Srpska stabilna, uprkos velikim ekonomskim problemima.

"Ko danas u regionu nije u ekonomskim problemima? Najvažnije je da ljudi u Srpskoj vole svoju republiku. Uprkos brojnim elementarnim nepogodama, smogli smo snage da prvi pomognemo ugroženom stanovništvu, pogotovo u oblasti poljoprivrede", naveo je Dodik, piše agencija SRNA.

Domaćin i organizator "Rogoljske žetve" Savo Vasiljević naveo je da se ova, ni prethodne četiri manifestacije, ne bi održale da nije bilo pomoći i razumijevanja od Vlade Srpske.

On je zahvalio Vladi, opštini Gradiška i brojnim gostima, bez kojih, kako je rekao, ova manifestacija ne bi imala smisao.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Osim tradicionalnog načina košenja i vršidbe pšenice kosom, srpom i vršalicom, danas su u Rogoljima prikazani i stari eksponati iz poljoprivrede, te održan bogat kulturno-umjetnički program.

Dodik se prihvatio kose i pokazao mještanima kako se to radi. ne znamo da li je zapjevao popularnu pjesmu u kojoj su stihovi: "Hej kosači, ne kosite travu gdje je ona gazila". No, znamo da Dodik voli zapjevati, pa je možda i ovom prilikom pjevušio neku od popularnih pjesama.