Istočno Sarajevo
76

Dodik: U BiH je totalni zastoj, a pravosuđe je u najtežoj krizi do sada

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je danas da je u BiH kompletan zastoj u procesu odlučivanja na zakonodavnom i izvršnom nivou, a da i pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza do sada.

On je ocijenio da je taj zastoj nepotreban, navodeći da čak ni opredjeljenje BiH za integraciju u EU nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, prije svega bošnjačkih, što je dovelo do širokog zastoja BiH u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza.

Podsjetivši da će danas u EU biti predstavljen Paket proširenja Evropske komisije za ovu godinu, Dodik je rekao da je zahvalan EU i Evropskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali da su šanse u BiH propuštene zbog jalovih političkih nadmetanja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Jasan je bio stav Evropske komisije da se riješi pitanje formiranja vlasti na svim nivoima, ali od svega toga ništa se nije desilo", napomenuo je Dodik u izjavi novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da je sva ta apatična situacija u BiH proizvedena zato što, prije svega, bošnjačka politika želi da spriječi Srbe i Republiku Srpsku da na legitiman način budu predstavljeni na nivou BiH, iako je RS odmah nakon izbora formirao stabilnu vlast i krenula u izvršavanje svih svojih obaveza.