BiH
221

Dodik u Andrićgradu uručio orden RS-a Joseu Mujici, bivšem predsjedniku Urugvaja

SRNA
Foto: Srna
(Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Andrićgradu uručio Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem bivšem predsjedniku Urugvaja Joseu Mujici.

Uručujući priznanje čuvenom urugvajskom predsjedniku, Dodik je rekao da je odlučio da Mujici dodijeli orden u znak priznanja "kao jedinstvenom svjetskom političaru, za trijumf ideje jednakosti, kao mudracu i neumornom borcu za socijalnu pravdu i siromašne u cijelom svijetu, kao velikom prijatelju Andrićgrada, Emira Kusturice i Republike Srpske".

"Počastvovani smo što je jedan ovakav čovjek danas sa nama. Period i način vašeg vladanja dalekom zemljom kao što je Urugvaj, pročuo se sve do naših krajeva", naglasio je Dodik.

Zahvalivši na Ordenu, Mujica je rekao da ovo priznanje shvata "kao priznanje njegovoj maloj zemlji".

"Čast mi je što sam danas ovdje sa vama, što sam okružen dobrim ljudima. Danas ovdje odajem priznanje i kamenu i mermeru, i suncu i vazduhu. Neka privrženost dovela me je ovdje. Jasne su mi teškoće koje opkoljavaju ovaj prostor, svjestan sam drame jugoslovenskih naroda", istakao je Mujica.

On je izrazio nadu da će ljudi jednog dana izaći iz prahistorije, a to će biti onaj dan kada rat ne bude potreban kao sredstvo za rješavanje problema.

Domaćin Emir Kusturica zajedno sa Dodikom i Mujicom obišao je Andrićgrad i štandove u okviru Sajma knjige, kojeg će svečano otvoriti u 17 sati.