O spomeniku u Sarajevu
934

Dodik tvrdi da je Tvrtko bio srpski vladar i da mu se krade historijski identitet

A. Ku.
Foto: RTRS/Klix.ba
Foto: RTRS/Klix.ba
Na konferenciji za novinare predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik upitan je da prokomentira postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu. On je kazao da je činjenica da je postavljen tokom noći kod njega izazvala smijeh te da je Tvrtko bio srpski vladar.

"Kad neko nešto radi u skutima noći, sakriveno od javnosti, onda to na ništa drugo ne izgleda nego na neku krađu i neki lopovluk. Jučer se okupilo nekoliko destina hiljada ljudi koji su prisustvovali otvaranju spomenika Tvrtku. Ja ne ulazim šta je, kako je, ko je, ali ovo je krađa identiteta historijskog. Više pokazuje o njihovoj nemoći, nego moći. Predlažem da se mi time ne bavimo", rekao je Dodik.

Zatim je nastavio prezentovati svoje "znanje" iz historije.

"On je pripadnik loze Nemanjića, imenovan u toj proceuri, ustoličen u Mileševa manatstiru koji i dan-danas živi i ima obilježje srpskog i pravoslavnog centra. U to vrijeme uopšte nije bilo muslimana na ovim prostorima. Bosna je tada bila dio pojma koji se geografski odnosio na daleko manju teritoriju nego što je današnja BiH. On je bio kralj Srba i kako to se tamo već zove", istakao je Dodik.

Dodao je da smatra indikativnim što članovi komisije koji su zaduženi za nacionalne spomenike nisu donijeli odluku o postavljanju spomenika.

"Eto im Tvrtko, nikakav problem, ali to nije dokaz o njihovoj hiljadugodišnjoj postojanosti, BiH postoji od Dejtonkog sporazuma pa do danas. U vrijeme Tvrtka su živjeli Srbi, on je bio srpski vladar, muslimana nije bilo kada su se konvertitali kao pripadnici hriščanskih zajednica postali muslimani, pa tražeći identitet postali Bošnjaci, pa Bosanci. Gdje nemate sigurnosti uvijek se traga i pokušava nametnuti nešto. Kod mene je izazvalo smijeh, zamislite tokom noći se nešto postavlja, krijući, niste bili sigurni kako će proći tokom dana", zaključio je Dodik.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objasnila je zbog čega je spomenik postavljen tokom noći. Kako je navela na taj način nije ometeno odvijanje saobraćaja, kao ni svakodnevnih aktivnosti građana.

Spomenik u čast kralja Tvrtka I Kotromanića postavljen je preko puta zgrade Predsjedništva BiH.