BiH
0

Dodik tuži Transparency International BiH

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ministarstvo pravde danas dostavilo tužbu protiv Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) zbog, kako je rekao, tendencioznih navoda u izvještajima o privatizaciji u RS-u i izgradnji zgrade Vlade RS-a.

Tužba je upućena Pravobranilaštvu RS-a, a Dodik smatra da je TIBiH iznio niz tendencioznih izjava o ugovorima koje je sklapala Vlada.

"Isključiva namjera te organizacije je da napravi štetu RS-u", kazao je entitetski premijer ističući da TIBiH nije ni tužilaštvo ni sud, a da je "sreća da postoje te institucije koje će na kraju reći ko je bio u pravu, a ko ne".

Dodik je u izjavi novinarima kazao da Vlada ne smatra da je više obavezna da komunicira sa TIBiH-om.

On tvrdi i da TIBiH nije pisao o onome što nije uredu u BiH, Federaciji BiH, već "im je samo RS na tapetu".

Podsjećamo, TIBiH je ranije saopćio da je Vlada RS-a sa ruskim partnerom nepoznatog porijekla zaključila ugovor o privatizaciji naftnog sektora sa mogućim dalekosežnim negativnim posljedicama po budžet RS-a, građane, ali i razvoj države, a kritikovali su kao nepovoljan i ugovor koji je potpisan sa Češkom elektroprivredom o ulaganjima u Rudnik i Termoelektranu Gacko.