Sastanak PIK-a
0

Dodik traži datum odlaska OHR-a

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da će međunarodna zajednica izgubiti sav legitimitet, ukoliko tokom sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK), koja počinje danas u Sarajevu, ne bude završen mandat visokog predstavnika, ili utvrđen datum njegovog prestanka.

Dodik je juče najavio da će na zasjedanju Savjeta za provođenje mira poručiti da OHR sprečava tok evropskih integracija BiH, zbog čega je BiH najveći gubitnik, te da on ubuduće neće učestvovati na ovim sjednicama.

"Bez obzira na to da li će me više ikada pozvati ili ne, to će biti moje zadnje obraćanje Upravnom odboru Savjeta PIK-a, jer je izgubio svaki legitimitet da odlučuje o ovom pitanju. Protiv toga smo da se ovo tijelo bavi i ustavnim promjenama, jer nema ništa s tim", rekao je Dodik, dodavši da misli da je ovo dobar trenutak za zatvaranje OHR-a i da se prestane sa međunarodnom intervencijom u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je da će prisustvovati sjednici PIK-a, ali da od ovog dvodnevnog skupa ne očekuje ništa posebno "jer, u BiH nisu moguća neka revolucionarna rješenja, nego evolutivni put".

"BiH mora izaći iz mistike, iz nečeg što je manifestaciono. Njoj nedostaje mnogo suštine. U ovoj zemlji svi, a ponekad i međunarodni predstavnici, pokazuju površnost. Kada bi pronašli uspješnu zemlju koju je izgradio PIK, ja bih odmah prepisao taj model", izjavio je Špirić juče novinarima.

Učešće na zasjedanju PIK-a potvrdio je i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, koji, takođe, ne očekuje da će se desiti bilošta posebno.

"OHR se neće ugasiti, jer nije postignut dogovor o imovini", rekao je Srni Ivanić i istakao da se PIK neće baviti ustavnim promjenama, jer to nije njihov mandat.

Ništa posebno od sjedince PIK-a ne očekuje ni predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je potvrdio dolazak u Sarajevo.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana ne očekuje da će na ovoj sjednici PIK-a biti određen datum transformacijom OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, ali ističe da će se to prije ili kasnije desiti.

Govoreći o očekivanjima od predstojeće sjednice PIK-a, visoki predstavnik Valentin Incko nedavno je izjavio da je napravljen određeni pomak u ispunjenju uslova za zatvaranje OHR-a, ali da to nije dovoljno da bi mogao preporučiti zatvaranje ove kancelarije, odnosno njenu transformaciju u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš izjavio je nedavno da će poslije sjednice PIK-a biti odlučeno o daljim koracima u butmirskom procesu, a da će pitanje transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU biti razmatrano kada budu ispunjeni uslovi.