BiH
0

Dodik traži da vlada preuzme realizaciju koridora Vc kroz RS

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je danas od ministra transporta i komunikacija u Vijeću minsitara BiH Branka Dokića da entitetskoj Vladi dostavi svu relevatnu dokumetaciju za dio autoputa na Koridoru Vc koji prolazi kroz RS, kako bi Vlada i Javno preduzeće „Putevi RS-a“, u skladu sa Ustavom i zakonima, preuzeli sve aktivnosti na daljnjoj realizaciji ovog projekta na teritoriji RS-a.

U pismu upućenom ministru Dokiću stoji da su, u dosadašnjem periodu, sve aktivnosti u vezi s planiranjem, projektovanjem i izgradnjom autoputa na koridoru Vc realizirane posredstvom Ministarstva transporta i komunikacija BiH, iako su infrastruktura i time i putevi u nadležnosti entiteta.

"Prema Ustavu BiH, infrastruktura, pa samim tim i putevi, odnosno autoputevi, je u vlasništvu entiteta. Također, odgovarajućim zakonskim rješenjima je definirano da je planiranje, realizacija projekata i rješavanje namjene zemljišta, odnosno eksproprijacija u nadležnosti entiteta", stoji u pismu premijera Dodika.

Ističe se i da je u skladu sa navedenim, neophodno dostaviti Vladi RS-a svu relevantnu dokumentaciju za dio autoputa na koridoru Vc koji prolazi kroz RS, a što podrazumjeva studijsku, plansku i projektnu dokumentaciju, dokumentaciju prethodne studije opravdanosti i studije opravdanosti i izvještaje revizije pripremljene dokumentacije. Ovo također obuhvata i odgovarajuću komunikaciju sa različitim subjektima koji su bili uključeni u pripremu ove dokumentacije, dokumentaciju koje su pripremile različite radne grupe formirane od strane Ministarstva transporta i komunikacija BiH za potrebe realizacije ovog projekta, kao i dokumentaciju u vezi s pozivom zainteresiranim koncesionarima za ulaganje u izgradnju autoputa na koridoru Vc, navodi se u pismu koje je medijima dostavio Biro Vlade RS-a za odnose sa javnošću.

"Imajući u vidu da se sa okončanjem izrade idejnog projekta i studije opravdanosti, kao i objavljivanjem gore navedenog poziva, prešlo u domen fizičke realizacije projekta, smatra se da su aktivnosti Vašeg ministarstva na ovom projektu završene i da bi nastavak tih aktivnosti bio neustavan i nezakonit. Sve aktivnosti na daljnjoj realizaciji projekta na teritoriji RS-a, u skladu sa Ustavom i zakonima, od ovog trenutka preuzet će Vlada RS-a i Javno preduzeće Putevi RS-a, pri čemu ostajemo otvoreni za svaku saradnju i koordinaciju sa nadležnim institucijama Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu Dodika upućenom Dokiću.

«Insistiram da sva tražena dokumentacija bude odmah dostavljena, a Vaše aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje autoputa na koridoru Vc u dijelu koji prolazi kroz RS obustavljene, čime bi se aktivnosti na ovom projektu vratile u okvir Ustava i zakona», stoji na kraju pisma premijera Dodika upućenom ministru transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Branku Dokiću.